Doç Dr.İbrahim BAYKAN


YUSSUF, YUSSUF GÜNLERE HAZIR OLUN.

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Günümüzde acısını hep birlikte hissettiğimiz hayat pahalılığı; belki de bizi ve bizi yönetenleri israf bağımlılığından kurtaracaktır.
Bir ülkenin ekonomisinin sağlam olmasında Üç temel unsur vardır: 
Verimli Üretim,
Ekonomi Politikalarına Olan Güven ve İstikrar,
Gereksiz Tüketim. Yani İsraf.
Bunalar Kısaca Değinelim:
Verimli Üretim: 
Günümüzde Sanayi ve tarım ürünlerindeki girdilerin aşırı pahalı ve oynak olması nedeniyle üretim gittikçe azalmakta. Üstüne üstlük küresel iklim değişikliklerine alınmayan önlemler de riski olumsuz yöne etkilemektedir.
Ekonomi Politikalarına Olan Güven: 
Tasarrufçulara, işletmecilere ve yatırımcılara güven sağlayamazsanız ne yaparsanız yapın tüm ekonomik politikalarınız işe yaramaz. Günümüzde yabancı yatırımcılar gelmiyor diye hayıflanıyoruz. Siz hiç kavga olan eve misafir gider misiniz?
Gereksiz Tüketim; Yani İsraf: 
Günümüzde; mangalda kül bırakmayan; bilhassa hükümet yanlısı sözde ekonomistler israfa hiç değinmiyorlar. Kamu harcamalarından tutun da şahıs harcamalarına kadar; hovardaca ve bilinçsizce tüketiyoruz. 
Buna tanığı olduğum en basit bir örneği vermek isterim: 
Adam asgari ücretli hanımı da haftalık ev temizliğine gidiyor. 18 ve 16 yaşlarında 2 erkek çocukları var. Tüm aile sigara tiryakisi, telefonları akıllı ve benimkinden üstün modellerde.
Bu örnek toplumun her kesimi için geçerli değil ama inanın sayıları hiç de az değil.
Umarım bu içinde bulunduğumuz ekonomik krizden; başta devlet yetkilileri ve halk bu krizden gerekli dersi çıkarır ve bir an önce bu bataktan kurtuluruz. 
Aksi halde ülkemin tüm yönetenlerini ve yönetilenlerini; yussuf, yussuf günler bekliyor.

Sevgi ve Saygılarımla

YAZARLAR