Şahin KAPLAN


YENİ ANAYASA

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


“Anayasa” adı üzerinde yasaların anası değişecek mi ?

Çok uzun zamandır, dışarıdan beklenmedik bir hareket olmazsa genellikle, memleket dahilinde gündemi siyaseten gücü elinde bulunduranlar belirleyegelmiştir.Hakkını teslim etmek gerekir Sn.Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu işi hakkıyla yapmaktadır.Anayasa değişikliğini de yeniden gündeme taşıyan kendisi olmuştur.

Söylenildiği gibi 1982 Anayasası değiştirile değiştirile yamalı bohçaya dönmüştür.Yıllardır siyaset yapan hemen herkesin istediği de sivil bir anayasa yapmaktır.İşin özünde de toplumumuzun bilinçaltına işleyen, siviller tarafından yapılmış bir anayasa isteğidir.Haksız da sayılmayız.Dünyanın en demokratik Anayasası da olsa neticede darbe sonrası askerlerin yönetiminde yapılmış bir anayasa her durumda tenkit görecekti.Bu cümleden de 1982 Anayasası demokratiktir iması da çıkmaz inşallah.

Neyse uzatmadan şartları inceleyelim.Yasa dediğimiz vekillerin oy vermeleri ile meclisten çıkıyor.Anayasa değişimi için ise nitelikli çoğunluk diğer bir ifade ile 400 vekil oyu gerekiyor.400-360 oy arasında ise referandum yolu açılıyor.Yani bu şartlarda meclis aritmetiğine göre değişim imkansız değil ama zor.

Diğer yandan siyasi iklim bu değişikliği yapmaya müsait mi ?

Anayasa değişikliğini yapacak siyasetçiler öncelikle birbiriyle konuşabilmelidir.Öyle ya biraraya gelmeden bu işin başarılmasının imkanı yoktur.Bizim siyasetçiler biraraya gelir mi ? Evet gelir gelmesine de bir tarafın diğerine yalancı diye bağırdığı,diğer tarafın her fırsatta diğerini küçümseyerek  hakaretler yağdırdığı önemli figürlerin gölgesi, oturulacak  bütün masalara düşecektir.

Zaten Sn. Cumhurbaşkanı da bu mutabakattan umutsuz olacak ki siyasi partilere usulünce çağrı yapmasının hemen ardından da Cumhur İttifakı olarak kendilerinin çalışacağını ifade etti.Bu durumda da bırakın iki farklı siyasi partiyi, tek parti için bile kısa vadede yeni bir anayasa yapmak  mümkün değildir.Eğer çok önceden hazırlanmış bir taslak elinizde değilse.Yapsanız da mecliste yeter sayı olmadıktan sonra bir hükmü yoktur.

Dedik ya herkes değiştirmek istiyor ama kendi istediği doğrultuda.İşte asıl sorun da burada yatıyor.Acaba tüm partiler hatta şu anda aynı safta duranların tamamı olabilecek değişikliklerde mutabık mı? Bana göre değil.Birbirini nezaket sınırlarının üzerinde eleştiren siyasetçilerden şahsen bir beklentim de yok.

Siyasetçiler bu değişikliği yapacak durumda değiller tamam.Peki durumları müsait değil de hevesleri var mı ? Benim gördüğüm kadar öyle pek hevesli kimse de yok.Daha önemlisi vatandaşın içinde bir heves var mı ? Ben öyle bir vatandaş da görmüyorum.Şahsen kendim de yeni bir anayasanın yapılmasını gerekli görsem de hiç hevesim yok.Anayasadan öyle acil bir rahatsızlığım da yok.Sıraya koyunca şu salgın her konunun önünde geliyor.Salgın bitse güneyimizde oluşturulmaya çalışılan terör devletine, Akdenizde oynanan oyunlara, Ege adalarına eğilmek gerekiyor.Mevcut anayasamız ile bu işlerin yapılmasında  bir sorun yok.

Dönelim en başa,  Sn Cumhurbaşkanının hadi anayasa  yapalım çağrısı bir kısım çevrelerin dediği gibi gündem değiştirme çabası mı ? Bence değil. Belki birkaç hedeften bir tanesi ve hatta en zayıfı gündem değiştirmek olabilir.Anayasa konusu uzun soluklu bir hedef gibi duruyor.Yeniden bir anayasa yapmak kolay görünmüyor.Bu gayretler yapılacak genel seçimlere kadar sürüp gidecek gibi.Kimbilir yine tek zarfta birkaç oy da kullanabiliriz.Bazı hususlarda açık fikir beyan etmek gerekir.Olur da birgün sandık önüme gelirse tarafımız belli olsun.

 

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.Başkenti Ankara'dır.

Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

YAZARLAR