İsa DOĞAN


Türk Futbolunun Dibe Vurması !

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


?Yahu bir zevkimiz vardı onunda içine....!"bu aralar bu sözleri o kadar çok duyar oldum ki Türk Futbolu´nun yıllardır yavaş yavaş bitiyor olması bir yana, bütün bu karamsarlık içerisinde insanların keyif aldıkları son kalelerden biri olan Futbol kalesi yıkıldı yıkılacak sanırım..!

Futbol romantikliği, bir takıma âşık olmak, maça gitmek, futbolun matematiği, nasıl oynanması gerektiği, taktiksel yapı vb. konuların artık anlamlarını yitirmeye başladığını görüyorum..

Peki ne oldu da 2000´li yılların başında zirve yapan Türk futbolu kısa bir süre içerisinde bu hale geldi?

Milli takım ve Kulüp takımlarımızın son yıllardaki formsuzluğuna baktığımızda buna çok da şaşırmamak gerekiyor ama bir futbolsever olarak insan bunu düşünmeden edemiyor..

Peki Türk Futbolu neden ve nasıl bu hale geldi?Bu konuyla ilgili çözüm üretmek haddime değil ama tek bir isteğim var o da futboldan yeniden zevk alabilmek..

Kendimce Türk Futbolu ve ilimiz Futbolu hakkındaki görüşlerimi yazmaya gayret edeceğim..

İlk olarak 2000´li yıllarda Galatasaray´ın Avrupa Başarısı ile ilgili yorumları yazacağım..

Hepimizin bildigi gibi Türk insanı olarak başarılı olan değerleri yok etmekte ya da onun potansiyelini kullanamamakta çok başarılı insanlarızdır..

Mesela 2000´li yıllarda Galatasaray´ın 4 sene üst üste şampiyon olmasının ardından aldığı UEFA Kupası ve yakaladığı Süper Kupa başarısı, dönemin yöneticileri tarafından iyi yönetilemedi.

Yine 2000´li yıllarda Dünya kupasına katılmamızın ve Dünya 3.sü olmamızın ardından oluşan futbol adına ülkedeki olumlu havanın yine harika futbolcuların liderliğinde Dünya´nın ve Avrupa´nın zirvesine varması bütün dünyanın dikkatini çekmişti fakat biz bu değere sahip çıkamadık ve bunu büyütemedik.

Hepsinden daha önemlisi bu büyük başarının diğer kulüplerdeki bazı yöneticilerin sahip oldukları fanatizm ve ego yüzünden kıskanılması ve bu başarının önüne geçebilmek ya da yakalayabilmek için sadece kendi kulüplerinin çıkarları için bencil davranmaya başlaması işleri yanlış yola soktu diye düşünüyorum..

Buna bağlı olarak Yönetici, Teknik Direktör ve Futbolcu Profillerinin değişmeside Türk Futbolu´nun çöküşünde önemli rol oynadı...

Bilindiği gibi Türk insanımız için " Başarı " yanında ne yazık ki "Ego´da" getiriyor.

Özellikle bu dönemde Fatih Terim gibi isimlerin egosu tavan yaptı ve Teknik direktörün sahip olduğu bu ego doğal olarak futbolcularına da yansıdı..

Genç futbolcuların kendilerine rol model seçtikleri bir hoca ve abileri onlara yanlış örnek olmaya başlayınca ve ülke genelinde fanatizm ve başarıya aç olmanın da verdiği katkı ile futbol dünyasında teknik direktöründen, futbolcusuna -özellikle yöneticilerine- kadar profil gitgide değişmeye başladı..

 O yıllardan günümüze kadar olan süre içerisinde
artık ülkedeki futbolu hep beraber kazanma arzusu değil, hırs ve fanatizm yönetmeye başladı..Gerek saha dışında yöneticiler, gerek basın ve taraftar karşısında teknik direktörler, gerekse de saha içinde futbolcular bu egonun kurbanı oluyor maalesef..

Türk futbolu yavaş yavaş halkın, taraftarın, kulübe âşık romantiklerin değil sadece kendi sektörü içindeki kodamanların oyuncağı olmaya doğru yol alıyor..

Yine bilindiği üzere toplumları artık Medya yönlendiriyor..Buna bağlı olarak Medya da yapılan Talk Show gibi Futbol Programları ve Spor gazetelerinde
eski yöneticisinden, sanatçısına kadar herkes futbol yorumcusu..

Bilen bilmeyen, analiz eden edemeyen herkes bu büyük pazardaki para kokusunu alıp TV´de ya da gazetelerde ahkâm kesiyor...

Ama Fanatizm, Ego ve Hırs yine başrolde olduğu için milyonlarca liraya yorumcu transferleri yapılıyor, canlı yayında küfürler ediliyor, nefret kültürü onu almak isteyen fanatiklere aşılanıyor, gazetelerin spor sayfalarında alakasız kişiler köşe yazıyor ve bazen koca bir futbol programı boyunca futbol dışında her şey konuşuluyor..

Toplum futbol hakkında gerçekten hiç bir halttan anlamayan kişiler tarafından yanlış yönlendiriliyor ve maalesef bu insanlar toplumda pirim yapıyorlar..

Yazılacak o kadar çok şey varki bunları yazacak olursam bir kitap yazmam gerekeceği için Türk Futbolumuzun dibe vurmasının kendimce tespit ettiğim sebeplerini başlıklar altında yazacağım...

-Milli Takımımızın Başarısızlıkları;
- Milli takım için Yabancı hoca tercih edilmesi;
- Takımlarımızın Transferlere Harcadığı Paralar ve buna bağlı olarak başlayan Ekonomik Krizler;
- Kulüp Takımlarımızı Altyapı hocalarına ve Altyapıya Önem Vermemesi;
- Şike Süreci;
- Demirören ve TFF´nin Süreci Yönetememesi ve Yabancı Sınırlaması Gibi Diğer Hataları;

YAZARLAR