Serdar Adem İşler


Toplu Taşımada Fiyasko / Diyalektik Bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Ne yazık ki toplu taşımada çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Durumu ulusal basına taşımadan önce yerel yetkililere seslenmek istedim. İnşallah sesimizi duyarlar da bir çözüm bulma gayreti gösterirler. Toplu taşımadan sorumlu yöneticiler makam arabalarından inerek bizahmet toplu taşıma araçlarını kullanmayı tecrübe derlerse belki sorunlarımızın ciddiyet ve samimiyetine vakıf olabilirler.

        İl düzeyinde corona vakalarının ülke geneline göre yüksek seviyelerde seyrettiğini biliyoruz. Hastanemizin yoğun bakım ünitesinin yüzde yüz düzeyine ulaştığını da… Buna karşın ulaşımda balık istifi yolcu taşınmasına akıl erdiremiyoruz. Hemen her gün vatandaşla şoförler arasında istenmeyen münakaşalar yaşanmakta.

Okullar açıldı dolayısıyla neredeyse bütün hatlarda akıl almaz yoğunluk yaşanmakta. Hatlardan birinde ben de her gün işe gidip gelmekteyim. Gördüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Azmi Milli civarındaki kalkış yerinden hareket eden üniversite, Aratol ve Polis Okulu istikametinde yolcu taşıyan otobüsler çoğu zaman Kafeler Caddesindeki ilk durakta balık istifine başlıyor. Ya da durmadan pas geçiyorlar. Bu durumda öğrenci ve çalışanların iş ve okullarına geç kalacaklarını tahmin edebilmek için kahin olmaya gerek yok.  Üstelik bahsettiğim yer Ay’da Ali Kuşçu krateri de değil. Aksaray… Nereden biliyorum? Çünkü her sabah ilk duraktan binmeye çalışıyorum bin bir zorlukla. Ben arabam olduğu halde siz neden kullanmazsınız toplu ulaşımı? Ne kadar kıymetli canınız varmış…

        Aksaray buna layık değil. Bu durumu görmemek için gözlerini kapatan sorumluların istifalarını vermelerini bekliyorum, eğer bu sorunu çözmeyeceklerse. Yok eğer çözmek isteyip de beceremeyeceklerse; o zaman da yöneticilerin gereğini yapmalarını bekliyorum. Daha ilk durakta toplu ulaşım aracını dolması ne demek? Söyler misiniz ne demek? Nereden bileceksiniz değil mi makam arabalarından indiğiniz mi var?  

O zaman durakları kaldırın da vatandaş size güvenip saatlerce beklemesin. Başının çaresine baksın kendi imkanları ölçüsünde. Bu sorunu halletmesini kimden isteyelim ya da bekleyelim? Tunceli Belediyesinden mi, Edirne Belediyesinden mi ya da Atina Belediyesinden mi? Kimden?

        Bir de corona olayı var ki bu manzara ile taban tabana zıtlık arz etmekte. Corona bir efsane mi? Sağlık bakanlığı kişiler arası mesafeyi iki metreye çıkarmışken, Aksaray’da toplu ulaşım araçlarında bu mesafe santimlerle ölçülmekte. (İnanmıyorsanız sabahları beraber seyahat edelim. Sizin canınız kıymetli de biz yolda mı bulduk?) Bu ne demek söyler misiniz? Buyurun basın kanalıyla bir cevap verin. İlimizde yüksek seviyede görünen vakalara mı inanmıyorsunuz, coronanın pandemi olduğuna mı? Yoksa daha fenası vatandaşın rahat, huzur ve sağlığını mı önemsemiyorsunuz? Bunun cevabını da basın açıklamasıyla vatandaşlar adına yetkiliklerden talep ediyorum. Otobüslere elli kişinin binebileceği söyleniyor. Bu durumda bir yolcu omuzuna kaç yolcu almalı. Bunun tarifesini de yetkililerden bekliyorum. Sarı otobüsler o kadar dandik ki otuz kişi bile binse corona bayram eder.

        Şehir içi toplu ulaşımda yoğunluk yaşanan saatler arasında sefer sayıları artırılmalı. Özellikle okulların ve devlet dairelerinin bulunduğu güzergahlarda bu durum şu andan itibaren aciliyet arz etmektedir. Makam otomobilli yetkililer rahatlarından feragat edip halkın arasına karışarak güzergah boyunca yoğunlaşmaları tespit ederek servis kalkış saatlerini ve sıklığını gerektikçe revize etmeli.

        Yoksa corona artış hızında dünya rekoru bile kırabiliriz.

YAZARLAR