Cemalettin ÖZTÜRK


Tapduk Emre ,Yunus

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


Yunusun Köyünde kıtlık olur. Köyün ileri gelenleri toplanır ve yakınlarda bulunan ve ihtiyaç sahiplerine yardımlarıyla ünlü Hacı Bektaşı Veli´den köye yardım istemye karar verirler.

Öküzlerin çektiği kağnı arabası ile Yunusu yardım almaya   görevlendirirler.

              Yunus Hacıbektaş´ta ikram etmek için, dağlardan topladığı alıcı torbalara doldurur. Hacı Bektaş´a varır, hediyelerini takdim ederek,benim köyümde kıtlık vardır.Bize buğday gereklidir diye söyler.Sen uzak yoldan geldin yorgunsun,bugün dinlen yarın görüşelim derler.Yarın olur Yunus Buğday ister. Yunusa sana nefes verelim, İlim verelim burada kal derler.

           Himmet ve nefes karın doyurmaz, benim köylüm aç ben buğday isterim diye ısrar edince, buğdayları öküz arabasına yükleyerek Yunusu yolcu ederler.

Yunus köyüne varmak üzere son yokuşu çıkarken aklı başına gelir, eyvah ben ne yaptım da Himmetti, nefesi reddettimde   Buğdayı aldım. Buğday biter ama Himmet ve nefes bitmezdi diye pişman olur ve geri döner. Hacı Bektaşi Veli´nin huzuruna çıkar ve pişman olduğunu Himmet almaya geldiğini söyler.

    Hacı Bektaşi Veli Hazretleri;

O Himmet bizden çıktı,senin kilidinin anahtarı Tapduk Emre´dir.Ona gidesin,nasibini orada arayasın derler.

   Yunus bu günkü Tapduk Emre´ye gider (Tapduk Emre Köyü-Aksaray´a 13.Km.dir) ve Hacı Bektaşi Veli´nin selamını ileterek durumunu açıklar.Tapduk Emre senin durumun bize malum olmuştur.Hizmet Et,Emek Yetir,Nasibini Al der.Yunusta ne hizmet varsa yapalım diyerek dağdan odun getirme işine başlar 40 yıl kuru ve eğri olmayan odunları dergaha taşır.Hiç mi eğri odun yok dediklerinde;Bu kapıya eğri odun da yakışmaz der.

Yunusu kıskanan diğer müritler Şeyhin kızı ile aralarında bir şey olduğu şüphesini yayarlar. Bunun üzerine Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirir.

Yunus şeyhinin kızını kendine layık görmez, onun tek amacı vardır Erenler mertebesine ulaşmak. Kıza elini bile sürmez ve kimseye haber vermeden dergahtan ayrılır.Yollara düşer.

Yolda bir grup dervişle karşılaşır. Yemek saati geldiğinde dervişin birisi dua eder, Allah tarafından bir sofra yemek gelir. Diğer derviş dua eder ona da aynı sofra gelir.Yemek sırası Yunusa gelmiştir.Ellerini havaya açar ve derki;Yarabbi bu kulların ne için dua ettiyse bende aynı duayı ediyorum,rızkımızı gönder Yarabbi der,iki sofra yemek birden gelir.Yolculuk ettiği arkadaşları 2 sofra yemeği görünce şaşırırlar ve sen kimsin?Ne diye dua ettin diye sorarlar.

   Yunus önce siz söyleyin ne diye dua etmiştiniz?

     Onlarda Tapduk Emre´nin kapısında fakir bir Yunus varmış onun için dua ettik dediklerinde Yunus hatasını anlar. Tekrar geldiği yere, Tapduk Emre´ye döner.Ve Taptuğun eşi Ana Bacıya buradan gitmekle pişman olduğunu bağışlanmasını ister.Tapduk Emre´nin gözleri görmediğinden Ana Bacı yardımcı olurdu.Ana Bacı Yunusa,sen sabah namazında abdest almak için dışarı çıktığımızda,kapının eşiğine yat,sana takılınca,bu kim diye sorar, Yunus gelmiş derim.Bizim Yunus mu derse ellerine sarıl kendini bağışlat.Sabah namazı için dışarı çıkan Tapduk Emre´nin ayağı Yunusa takılır ve bu kimdir diye sorunca,Ana Bacı Yunus gelmiş der.Bizim Yunus mu sözünü duyan Yunus Şeyhinin ellerine sarılarak affını diler ve affedilir.Ve bir müddet daha dergahta kaldıktan sonra şeyhi Yunusu yanına çağırarak Oldun artık,piştin artık Yunus,Yaş olmaktan çıktın.Kuru bir dal gibi yanabilirsin, Yunus sana her şeyimi verdim sıra bu asaya geldi,benim zamanım kalmadı,mezara asa ile gidilmez.Tapduk Emre asasını havaya kaldırarak uzaklara fırlattı.Onu bulacağın veya onun seni, bulacağı güne kadar gökte dolaşssın.Asayı bulduktan sonra biraz daha yaşar ve sonra toprakta yanıbaşıma uzanırsın.

  Sözün bittiği yerdelerdi artık, helalleşip ayrıldılar. Taptuğun vasiyeti ile Yunus yollardaydı, gönüllerdeydi.

Dünyayı aydınlatmaya devam ediyordu.

    Yunusu Yunus yapan Taptuk Emre değilmidir? Yunusa Yunus Emre ismini veren Tapduk Emre değilmidir. Yunus Emre 10-15 ilde anılmaktadır.Ve her il Yunus´u kendinden saymaktadır.Önemli olan Yunusu yaşamaktır.

   Yunus Aksaray-Ortaköy Sarıkaraman Ziyarettepededir. Bilimsel olarak ta bu kanıtlanmıştır.

 Yunus Emre Haftasında ;

Yunus Emre ve Tapduk Emre Yunus´u Anma etkinliklerinde ilişkilendirilse, kutlamalara Tapduk Emre´de ilave edilse daha iyi olmaz mı?

  Yunus´a sahip çıkan iller Tapduk Emre´ye sahip çıkmıyor.

Yunus Emre diyor ki?

´´Taptuğun yapısında, kul olduk kapısında,

Miskin Yunus Çiğdik Piştik Elhamdüllilah´´

Yunus yüz yıllar önce Aksaray´da olduğunu söylemiş zaten.

    Tüm bu çalışmalarda gösteriyor ki, Yunus Emre Aksaray´dadır.

YAZARLAR