Serdar Adem İşler


Rus Ordusu Sokak Savaşına Çekilmeli / Diyalektik Bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


                Altmış kilometre derinliğinde askeri konvoyla ölüm makinalarını Ukrayna şehirlerine sevk eden Rusya orantısız ve insan haklarına aykırı bir savaş senaryosu uygulamaya çalışmakta. Bu durum kabul edilemez. Dünya asla bu oldubittiye sessiz kalamaz. Dünyayı karşısına almaktan çekinmeyen Rusya bu gafletini Afganistan’da olduğu gibi belki çok daha acı bir şekilde ödeyecektir.

Birçok ülkenin ve uluslararası kuruluşun değişik şekillerde yaptırımlar uygulaması etkisini kısa sürede gösterecektir. Yaptırımlar gıda ambargosuna kadar götürülmelidir. Halkını açlık ve yoksulluğa mahkum eden faşist Putin yönetimine kendi ülkesinden son derece ciddi tepkilerin geleceğini tahmin etmek zor değil. Ekonomik gücünün büyük bölümünü askeri harcamalara ayıran ve topraklarında seksen beş civarında değişik yönetim biçimini barındıran Rusya bu ağır yükün altından kalkamayacaktır. Bunun için sadece Ukrayna’nın birkaç gün daha hayatta kalması yeterli olacaktır.

Başta Avrupa devletleri olmak üzere sonradan aklı başına gelen birçok devlet ve hükümet Ukrayna’ya askeri ve ekonomik yardım yapmaya karar verdi. Bu durum son derece yerinde ve doğru bir kararın ifadesi olmakla birlikte Zelenski’nin dediği gibi oldukça gecikmiş bir karar aynı zamanda. Çok daha önceden başlasaydı birçok insan hayatını kaybetmeyecek, Ukrayna toprakları yıkıma uğramayacaktı. Ancak zararın neresinden dönülse kardır. Sonradan yardıma karar veren ülkeler günah çıkarma niyetiyle de olsa seri bir şekilde Ukrayna’nın yardımına koşmalıdır. Buna biz de dahiliz. Rusya durdurulamazsa sadece Batı Avrupa ülkelerine değil ülkemize de saldırmaya kalkabilir. Bunun aksini kimse garanti edemez.

Ukrayna’nın da bu süreçte direnmesi ve ayakta kalması gerekmekte... En azından bir hafta daha… Zelenski’nin dediği gibi işgalci ve Neonazi Rus ordusu Ukrayna ordusundan beş kat daha güçlü ve bir o kadar da acımasız. Daha şimdiden birçok askeri tesisini kaybeden ve iletişim ve tedarik sıkıntıları yaşamakta olan Ukrayna Rus ordusu ile cephe savaşı yapacak imkan ve kabiliyette değil. Böyle bir savaş intihar etmesi demektir. Yapacak tek şey gelecek silah yardımlarıyla etkili saldırlar gerçekleştirene kadar güçlü ama hantal Rus ordusunu sokak çatışmalarına çekmek olacaktır. Her köşe başı, her ev, her kuytu Rus ordusu için bilinmezlik ve risk taşımalıdır. Olabildiği kadar askeri araç tahrip edilerek, askeri personel etkisiz hale getirilmelidir. Birkaç günlük bir sokak çatışması bile Rus askerinin moral olarak çökmesine ve askeri birliklerin çözülmesine sebep olacaktır.

Kuvayı milliye tarzı bir hareket stratejisiyle Rus birlikleri deplasmanda ne yapacaklarını, nereye sığınacaklarını ve kime güveneceklerini bilemez hale getirilmelidir. Nereye baksalar bir kurşunla, nereye kaçsalar bir tuzakla karşı karşıya bırakılmalıdır. Bunun başka çaresi yok. Çok güçlü de olsa Rus ordusu yenilmez değil. Bir zamanlar Afganistan’da madara olduğu gibi bugün Ukrayna’da da aynı akıbeti yaşayabilir. Dünyanın en güçlü devletlerinden biri olan Amerika’nın Vietnam’da şamar oğlanı olduğu gibi…

Rus ordusunun yakıt, ilaç ve gıda başta olmak üzere bütün ikmal kaynakları tehdit altına alınmalı. Tedarik zinciri kırılmalı. Burada şanslı olan taraf ev sahibi olan Ukrayna... Yapılacak tek şey hattı müdafaadan sathı müdafaa pozisyonuna geçerek Rus ordusunu birlikte hareket kabiliyetinden mahrum ederek, çözülmesini sağlamaktır. Bu arada tüm dünya zaten Ukrayna’nın yardımına koşacaktır.

Rusya‘da savaşın ekonomik yıkımları çok kısa bir süre içinde etkisini gösterecek ve ülke genelinde ciddi bir tepki rüzgarı esecektir.

YAZARLAR