Hafize Çolak


RAMAZAN AYI KURAN AYIDIR.

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


On bir ayın kirliliği üstümüzde. Bu kirlilik el kirine ayak kirine benzemez.

Onları yıkarsın gider. Bu kirlilik yürek kiri zihin kiri akıl kiri hepsinden öte tasavvur kiri.

KURANI ANLAMIYLA OKUYALIM VE HAYATIMIZA GEÇİRELİM. Bu ayı fırsat bilip edindiğimiz alışkanlığı seneye yayalım ve kirlenen yüreğimizi vicdanımızı temizleme fırsatı bulalım.
Bilinç kirlenmesi çağın amansız bir hastalığı. Bilinci ve yüreği kirlenen insan bu kirliliği bir biçimde elinin dokunduğuna bulaştırıyor.
Sözü düşünceyi duyguyu kirletiyor. Kirli zihinle Kur'an okusa zihnindeki kirlenmişliği ona da bulaştırıyor.
İbadet etse tadını alamıyor. Tıpkı dünyanın en nefis yemeği pis bir kaba konulunca nasıl yenilmez oluyorsa işte öyle.

Bilinç ve akıl kâlp ve duygu kirliliği kirlenmiş virüslü bir organ kadar kolay temizlenmiyor. "Yıkarsın gider" diyemiyorsunuz. Bu diğerinden bin beter bir kirlilik. Kirlilik manevi olunca ondan arınmanın yolu ve yordamı da manevi olmak zorunda.

İşte ibadetler insanı arındırmanın onu yaratan tarafından belirlenmiş yöntemleri. tarafından belirlenmiş; çünkü insanı yaratan onun zaaflarını herkesten hatta kişinin kendisinden de daha iyi bilir. Kur'an'ın dediği gibi "O hiç yarattığını bilmez mi?"

Bildiği içindir ki insanı manevi kir ve paslarından temizleyecek reçeteleri de en güzel O yazar. Vahiy işte bu reçetelerden oluşmuş ilahi bir şifa hazinesidir.
İbadetler kendi başlarına amaç değildirler. Onlar gerçekleştirecekleri daha üst amaçlar için araç kılınmışlardır.

Oruç ibadeti de öyle. Her ibadetin amaç ve hikmeti vardır fakat bu amaç ve hikmeti bazen o ibadeti emreden ilahi mesajın içerisinde açıkça yazılı olarak bulursunuz; bazen de derin düşünme ve tüme varım yöntemiyle vahyi okuma sonucunda bulursunuz.

   Kalın sağlıcakla

 

 

YAZARLAR