Ali GENÇ


PROF.AFYONCU” MADAGASKARLI MÜSLÜMANLAR KURTULUŞ SAVAŞINDA YANIMIZDAYDI!!!”

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


    İslam kardeşliğinin ete kemiğe bürünmüş halinden biriside hiç şüphesiz ülkemizden binlerce kilometre uzaklıkta olan Madagaskarlı Müslümanların Milli Mücadelemize sağladıkları  bir kısmından  daha önce bahsettiğim yardımlarıydı.!!!

     Bu konuda 29 Ocak 2017 Pazar günü Sabah gazetesindeki yazısında konuyu işleyen Tarihçi

    Profesör Dr.ERHAN AFYONCU’nun ”Madagaskar Müslümanları İstiklal Savaşı’nda yanımızdaydı!” başlıkla yazısından birlikte okuyalım;

    Adını duysak da harita üzerinde yerini bile bilmediğimiz Madagaskar Osmanlı’dan bu yana hep yanımızdaydı.

    Büyük vefa borcumuz olan Madagaskar Müslümanları Milli Mücadele döneminde yardım toplayıp göndermişler, dualar etmişlerdi, Cumhurbaşkanımız Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı ziyaret etti.

 Film ve kitaplarda isimlerini duyduğumuz bu Afrika ülkeleri Osmanlı döneminde bizden yardım ister, zor zamanlarımızda da en ufak yardımı bile bizden esirgemezlerdi.

   Prof. Dr.Ahmet Kavas, Fransız ve Osmanlı kaynaklarına dayanarak önemli araştırmalar yapmakta ve Afrika'nın Osmanlı yüzünü aydınlatmaktadır.Ahmet Kavas, "Geçmişten Günümüze Afrika" isimli kitabında Madagaskar Müslümanlarıyla ilgili ilginç bir hadiseyi anlatmaktadır.
Afrikalı Müslümanlar

ADA DEVLETİ MADAGASKAR
   Madagaskar, Afrika'nın doğusunda Hint Okyanusu'nda yer alan Türkiye'nin yüzölçümünün yarısından büyük bir ada devletidir.
    Madagaskar yerlilerine ve konuştukları dile Malgaş denir.

   Müslümanların adaya çıkmasından sonra Büyük Komor (Kamer) adası olarak bilinen ülke Avrupa sömürgeciliğinden sonra San Loranzo ismini aldı.

 Sonraki dönemlerde ise Madagaskar denildi.
 Doğu Afrika sahillerine gelen Müslüman Arap ve İranlılar yerlilerle karışarak bölgede onlarca Sultanlık kurdular.

  XVI. yüzyılda Portekizliler, XVII. yüzyıldan itibaren ise diğer Avrupalı devletler bölgeye göz diktiler.
   Onların buraya ayak basmasıyla birlikte Müslümanlar zor durumda kaldılar.
   Fransa Madagaskar yerlilerinin direnişlerini kırarak 1885'te adanın tamamını işgal etti.
  Sömürgeciler, adadaki yerlilerin topraklarına el koyarak Madagaskar'da çalıştırmak için Hindistan ve Endonezya taraflarından nüfus getirdiler.

   Getirilenlerin önemli bir kısmı da Müslüman'dı.

  Ancak sömürgecilerin faaliyetleri sonucu Madagaskar Hıristiyanlaştırıldı.
  Müslümanların sayısı azaldı.

 Madagaskar, bağımsızlığına 1960'ta kavuştu.

MADAGASKARLI MÜSLÜMANLARIN KURTULUŞ SAVAŞIMIZA YARDIMLARI

Kurtuluş savaşımıza sağladıkları katkıyı gelin birlikte okuyalım;
Sami Yetik'in İstiklal Savaşı'yla ilgili bir tablosu.

MADAGASKAR MÜSLÜMANLARI VE TÜRK MİLLİ MÜCADELESİNE KATKILARI
   Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı sonunda mağlup olması dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Müslümanlar ‘da büyük bir hayal kırıklığına yol açtı.

   Ancak Anadolu'da Atatürk'ün liderliği altında emperyalistlere karşı Milli Mücadele'nin başlaması sömürge olarak yaşayan Müslümanları büyük bir sevince boğdu.

  Kendi ülkelerinde sömürge olarak yaşayan Müslümanlar bir taraftan Milli Mücadele için dua ederken bir taraftan da ellerinden gelen maddi yardımı yapmaya başladılar.
     Bu yıllarda Fransa'da yaşayan İbrahim Mansur isimli Madagaskarlı bir Müslüman savaş sırasında Türkiye'ye yardım etmek için koşturup, durmuş, Anadolu Müslümanlarına yardım toplamıştı.
   Milli Mücadele'nin başarıya ulaşıp 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması'nın imzalanması İbrahim Mansur'u büyük bir sevince boğdu.

  İbrahim Mansur Lozan haberini alır almaz Madagaskar'a bir telgraf çekerek bu mutlu haberin her yere duyurulmasını ve bu önemli hadiseyi işyerlerini kapatarak bayram gibi kutlamalarını istedi.
    Madagaskarlı Müslümanlar ertesi gün işyerlerini kapatıp, bütün Camilerde Türkiye'nin bağımsızlığı için şehit düşenlere dualar ettiler.

   Adanın her tarafına Türk bayrakları asıldı.

  Akşam olduğunda ise yine bütün Camilerde hatim duaları yapılıp, mevlitler okundu.
  Tamatave şehrinde yaşayan Müslümanlar adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hitaben şu tebrik telgrafını gönderdiler:
"Zatıalinize son derece yüksek saygımızla.

 İslam'ın muzaffer davası için sonsuz minnetimizle.
  Türkiye için yeni bir dönemin ortaya çıkışı yolunda Türkiye Büyük Meclisi ile fikir birliği içindeyiz." Madagaskarlı Müslümanlar, Türkiye için bir yardım kampanyası düzenlediler.

 Herkes karınca kararınca yardım etmeye çalıştı.
Tanarive ve Tamatave şehirlerinden Türkiye'deki yetim ve savaş gazileri için yardımlar toplandı.

   Mevla’mızın Müslümanların İlahi emrin gereği bir birinin kardeşi olduğu bilinciyle en zor günümüzde bizlere yardım eden  Madagaskarlı kardeşlerimizin ruhlarının şad mekanlarının cennet olmasının yanında dinimizde kesinlikle yasaklanan ve kabul edenin dinden çıkacağını Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)tarafından veda hutbesinde belirtilen.

   Emperyalistlerin oluşturdukları algıyla bu  kansere yakalanan tüm din kardeşlerimizin tövbe ederek bu bölücü, dışlayıcı ve parçalayıcı  olan emperyalistlerin çıkarına hizmetten başka herhangi bir faydası olmayan ırkçılığı terk ederek kıyamete kadar İslam kardeşliğinin daim olmasını dilemeleri ve bunun için meşru çerçevede maddi ile manevi olarak mücadele vermeleri dileğiyle.

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

(*)  Bu günkü yazımda yer verdiğim Profesör Dr. Erhan Afyoncu hocanın yazısını”https://www.sabah.com.tr/yazarlar/erhan-afyoncu/2017/01/29/madagaskar-muslumanlari-istiklal-savasinda-yanimizdaydi dan aldım.

 Kendisi ve geçmişlerinden Mevla’mızın razı olması niyazıyla da hocayada teşekkür ederim. Ali Genç.

YAZARLAR