Serdar Adem İşler


Kart68 Zorunluluğu Tekrar Düşünülmeli / Diyalektik Bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


 

        Şehir içi ulaşımda nakit ödemenin yasaklanması uzaktan bakıldığında çok yerinde bir karar olarak görülebilir. Ancak meselenin ayrıntıları dikkate alındığında ciddi sorunlara yol açacağı meydanda.

        Uygulamaya sebep olan amaç ve niyeti tartışmıyorum. Halis olduğuna eminim. Sadece konu üzerine alan araştırılması yapılmadan, ben yaptım oldu kabilinden bir kararın uygulamaya koyulmasıyla ortaya çıkması muhtemel problemleri masaya yatırmak istiyorum.

        Uygulamaya başlamadan önce kararın arkasında olanların ulaşımda şahsi ya da makam araçlarını bir süreliğine terk ederek vatandaş gibi toplu taşımayı kullanmalarında fayda görüyorum. Aksi takdirde ekmek bulamazlarsa pasta yesinler handikabına düşebiliriz. Tabi bu durumda mağdur olacak vatandaş olacaktır. Vatandaşın mağdur olmaması için meselenin enine boyuna düşünülerek ve böyle bir kararın uygulaması sırasında alt yapı noktasındaki sorumlulukların yerine getirilmesinde fayda olduğu kanaatindeyim.

        Bir karar alınmadan önce uygulama noktası meydana gelebilecek muhtemel aksaklıkların tespit edilerek telafisi cihetinde alt yapı çalışmalarının yapılmış olması gerekmez mi? Naçizane bilgim ve görgüm bunun böyle olduğu, böyle olması gerektiği yönünde… Bilmem yanılıyor muyum? Kamuya yönelik uygulamalar dediğim dedik çaldığım yan fülüt mantığıyla yapılamaz. Çünkü her halikarda bundan mustarip olacak olan sade vatandaştır. Buna hakkımız var mı?

        İsterseniz meseleye açıklık getirmeye çalışalım. Hastane hattında bir vatandaşımız mesela muayene olmak için belediye aracına binmek istedi. Aaaa bir de ne görsün? Kartsız binmesin kardeşim kaç kere dedik kartsız ulaşım yasaklandı diye tepki verenler olduğunu duyar gibiyim. Ne oldum delisi hastalığının en belirgin belirtisidir bu tepki. Ve şuna emin olun ne bu hastalık coronadan çok daha zararlıdır insanlık için. Benden söylemesi.

Ne kolay değil mi altında şahsi ya da makam araçları olanların vatandaşın halinden anlamayanların meselenin aslını astarını bilmeden, hatta belki bilmeye tenezzül etmeden ahkam kesmeleri. Ama kazın ayağı öyle değil işte. Sizin gibi kimler geldi geçti bu dünyadan. Sizin de adınız unutulacak kırk elli yıl sonra. Sizi şımartan siyasi ve ekonomik imkanlarınız var ya yıllar sonra kim bilir kimlerin elinde eriyecek.

Gelelim meselemize. Vatandaşın kartı var ama dolum yapmayı unutmuş. Aklına geldiğinde de yükleme yaptıramamış. Her yerde yükleme merkezi yok çünkü. Yaveri yok, hacibi yok, yardımcı hizmetlisi yok vatandaşın. Arabası yok bir kere yahu arabası… Kart68 dediğiniz karta şehrin kaç yerinde yükleme yapılabilir? Bilmiyorsunuz değil mi? Umurunuzda mı? Verirsiniz emri, polemiğe girmezsiniz. Eee mantık bunun neresinde? Ben mi göremiyorum, yoksa gerçekten yok mu?

Kar68 zorunluluğu getiriyorsanız güzergah boyunca en fazla beş yüz metre menzilde bir dolum ya da yükleme istasyonu oluşturmalısınız. Yukarıda bahsettiğim vatandaş bebekli bir kadın olabilir, yürümekte zorlanan ihtiyar olabilir. Ha onların ne işi var dışarıda değil mi? Doğru ya…

Yolcumuz TOKİ, Belediye arsaları ya da mesela Çiftlik Mahallesi güzergahında olabilir. Orada ne işleri var diyebiliriz. En kestirme yol bu değil mi?

Pes doğrusu…

Bu mantıkla sizinle aynı noktada kesişmem mümkün değil. Haydi bana eyvallah…

YAZARLAR