Yusuf.E.KOÇ


Job Satisfaction ve AB Yolundaki Türkiye´ye Yansımaları

Job Satisfaction ve AB Yolundaki Türkiye´ye Yansımaları


 

     İş  doyumu kavramı 1920 ler araştırılmaya başlanmış, önemi  1930 -40 yıllarda anlaşılmıştır. Günümüz de ise  iş doyumu örgütsel davranış alanında en çok  tartışılan konuların başında  gelmektedir. İş doyumunu önemli  kılan birkaç  faktör  bulunmaktadır. Öncelikle iş doyumu insanı bakış  açısıyla  ilgilidir ve  insanların etik  esası üzerine saygı sınırları  çerçevesinde davranılmasıyla ilişkilidir. İş doyumu iş yerindeki sağlıklı  ilişkileri yansıtması nedeniyle  çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlıklarıyla yakından ilgilidir. Örneğin iş doyumlarının  yüksek olduğunu  belirten  çalışanların  %49 unun aile yaşamında da huzurlu olduğu  görülmüştür. Diğer taraftan iş doyumu ,hiyerarşik örgüt yapısı içindeki ilişkilerin ne  derece sağlık yürütüldüğünü  göstermektedir. Dolayısıyla iş verenler  ve yöneticiler etkin yönetim ve  örgüt süreçleri için iş doyumu düzeyini yüksek tutmaya hedeflenmektedir.

İŞ DOYUMU ÇALIŞMALARININ AMAÇLARI

    İş doyumu kavramını önemli kılan birey odaklı ve örgüt odaklı olarak sınıflandırabilecek iki önemli neden vardır birey odaklı düşünmek her bireyin adil davranışları ve saygıyı hak ettiğine inanmaktır. İş doyumu bir ölçüde iyi davranılmanın sonucudur; bu yönüyle psikolojik sağlığının da bir göstergesidir. İş yerinde yaşanılan gerginliğin işten doyum sağlayamamanın hem nedeni hem sonucu olabileceği öne sürülmektedir. İş doyumsuzluğunun gerginlik, baş  ve mide ağrısı, sindirim sorunları gibi rahatsızlıklara yol açtığı; işlerinde doyum sağlayamayan bireylerde sigara, alkol, uyuşturucular gibi bağımlılık yapan madde kullanımına daha sık rastlandığı belirtilmektedir.

   Bu bağlamada iş doyumu çalışanları işleri ve işleri ile ilgili konudaki duyguları ile ilgilidir ve çalışanların tutumlarını yansıtmaktır.

  İşle ilgili olumlu duygular ?iş doyumu? olarak adlandırılırken olumsuz duygular ?iş doyumsuzluğu? olarak tanımlanmaktadır.

Vizesiz Avrupa ya gidiş olursa şayet İş doyumsuzluğu olan bireylerde nasıl bir davranış olacak. Ülkemiz uzun yıllardır kaliteli insanları başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerine ve Kanada ya kaptırdı diyebiliriz.

Bu bağlamda kaliteli yöneticilerin gelmesi ve örgütsel amaçların uygulanabilirliği inşallah ülkemize katma değer sağlar. Çünkü; iş doyumsuzluğu insanlara kaçış noktası olabilir.

Vize muafiyetinin serbest olması avantajlarla beraber , ülkemize yansımalarında bazı dezavantajları da getirebilir. ( Bu yazı detaylarıyla Meclis başkanlığına gönderilmiştir.)

Yusuf.E.KOÇ

Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi

Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı

sibernetik_67@hotmail.com

YAZARLAR