Ali GENÇ


İLİMİZİN HER SANTİMİNİ ARAŞTIRTMAKTA VALİ HAMZA AYDOĞDU’YA NASİP OLSUN!!!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


 Bununla ilgili olarak 10.05.2019 Pazartesi günü bu tarihten 5 yıl 13 önce bu konuda ilgi tuttuğum yazıya atıfta bulunarak ”AKSARAY’IN HER SANTİMİNİN ARAŞITIRILMASI’DA VALİ ALİ MANTI’YA NASİP OLSUN!” başlığı altında; 

      Aksaray’ın arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre merkez ve civarındaki bilinen geçmişi Milattan Önce 8500 ila 9000 yıllarına dayanıyor.( O zaman öyle iken 2015’den sonraki kazılardan elde edilen bilgilerde Aşıklı höyükteki hayatın milattan önce 9000 yıllarına dayandığı somut şekilde kanıtlandı) 

     Bu geçmişiyle Dünyanın bilinen en eski yerleşim yeri İstanbul, Şanlı Urfa ve Hatay ve Diyarbakır ile birlikte yer yüzünün en eski dört,bilemidin 5 şehirinden birisi olmamız nedeniyle tartışmasız olarak şu anki arkeolojik bulgulara göre Dünyadaki tüm yerleşim yerlerinin ve özelliklede kendi katagorisinde sınıflandırlırsa Aksaray’ımız isimlerini saydığım idğer 4 şehirler birlikte şehirlerlerinde tartışmasız olarak atasıdır.!!! 

     NUH NEBİDEN KALMA/KALAN ŞEHİR AKSARAY!!! 

     Genelde bir yerin veya bir şeyin çok eski olduğunu belirtmek için”Nuh Nebi’den (Nuh Peygamberden) kalma”denir. 

     Aksaray  bu anlamda tam olarak,hatta fazlasıyla bunu hak eden bir şehirdir fakat Aksaray ın bundan ötede yani Hz. Nuha(A.S.) den binlerce  daha önceki geçmişi var.!!! 

AKSARAY NUH NEBİDEN YANİ HAZRETİ NUH(A.S.) DEN ÖNCEDE VAR OLAN ,ONDAN SONRADA VARLIĞINI SÜRDÜREN TARİHİN EN KADİM DÖRT BİLEMEDİN 6 İLA 6 ŞEHRİNDEN BİRİSİDİR!!! 

   Yani Aksaray Nuh Nebiden kalma değil Nuh Nebiden yani Hz. Nuh(AS) Peygamberden çok ,çok önceleri,hatta Nuh tufanı olmadan 7 bin yıl öncede var olan bir yerleşim yeridir.!!! 

     Çeşitli tarihi kaynaklardan  özelliklede tarihçiler tarafından Sümer kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Nuh Tufanı olarak bilinen Dini ve tarihi gelişme Milattan önce 2600 ila 3000 yılları arasında yani günümüzden 5 bin yıl önce meydana gelmiştir 

NUH TUFANINDAN SONRA AKSARAY  HZ. NUH(A.S.) NİN OĞLU HZ. SAM(A.S.) TARAFINDAN KURULAN YER YÜZÜNDEKİ TUFAN SONRASI İMAR EDİLEN  DÜNYANIN NADİR ŞEHRİDİR!!! 

      Tufandan sonra Aksaray Hz. Nuh(AS)’un oğlu Hz. Sam(AS) veya oğulları tarafından yeniden kurulmuştur. 

     Bunun en somut kanıtı ise Hz. Nuh(AS) nin oğlu Hz. Sam(AS)nin çocuklarının  ilimiz merkez ilçesi Hacı Hasanlı mahallesinde Haznedar oğullarının evininin karşısındaki”Sam Oğulları”olarak bilinen kabristandır.!!! 

      Hz. Nuh(AS)dan  7 Bin yıl önce yerleşim yeri olan Aksaray’da o zamana kadar gelip geçmiş tüm devlet ve topluluklar hayatlarını devam ettirebilmek için gerekli olan alet ve edavat Aksaray toprağından karşılandığı gibi,o tarihten günümüze kadar özellikle Yeşil Ova kasabasındaki Acem Höyük,Kızılkaya Köyündeki Aşıklı Höyük ve Güvercin Kayası Höyüklerinden elde edilen bulgular. 

      Aksaray ın merkezinde Kapadokya kralı  o dönemdeki Aksaray’a adını veren Arciheles,ardından Bizans ve Selçuklu ile Osmanlı döneminde yaşayanlar hep Aksaray ın yer altı ve üstü zenginliklerinden faydalandılar. 

      11.000 yıl’ı bulan hatta son bulglarla geçen bilinen geçmişimizde Aksaray ın yer altı ve üstü zenginliklerinden buralarda kurulan medeniyetlerin faydalanmalarına,burada olan madenleri ve diğer değerleri kullanmalarına rağmen Aksaray ımızın halen yer altı ve üstündeki tüm madenleri,tarihi yapıları ve jeolojik diğer kıymetleri maalesef tam olarak meydana çıkartılamadı.!!! 

    Bunun en büyük sebebi ise Aksaray ın 25 Yıl öncesine kadar 56 yıl boyunca Niğde ye bağlı  ilçe olmasıdır. 

     Bu dönemde Niğde vilayeti Aksaray’ı kaybetmemek için sahip olduğu yer altı ve üstü değerlerininin bilinmesiyle zenginleşeceğinden bu zenginliklerle gelişeceğinden gelişincede her yönüyle büyüyeceğini,büyüyüncede kendisinden ayırılacağını bildiklerinden buna rıza gösterilmedi. 

    Bu nedenlede sahip olduklarımız araştırılmadığından var olan zenginliklerimiz tespit ettirilmemiş. 

   O zaman yapılmayanlar maalesef aradan geçen 25 yıllık Vilayetlik geçmişimizdede tam olarak araştırılmadığından üstünde yaşadığımız zenginliklerimizden hakkıyla şimdiye kadar faydalanamadık. 

     Dünyada ne varsa yani hangi maden varsa tamamına yakınını bağrında barındıran Aksaray ımızın bu zenginliklerinin toprak altından çıkarılması istikbalimizdir. 

    Bu istikbalimiz için Aksaray’ımızın sahip olduklarının ilimiz ve ülkemizin ekonomisine kazandırılması için zaman geçirilmeden  dağ,tepe,ova,göl denmeden topraklarımızın her santimetresinin mutlaka en derinlemesine,en teferruatlı şekilde araştırılması. 

    Yapılacak bu araştırmalarla sahip olduğumuz zenginliklerimizin milletimizin refahı için değerlendirilerek bu konudaki çocukluk,gençlik ve olgunluk dönemi hayalimin Vali Ataklı’ya nasip olması dileğiyle.Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.” Diye belirttim. 

   Belirttiğim serzenişlerimin şimdiye kadar yerine getirilmeyen yani yapılmayanların gereğinin  Valimiz Ali Mantı Bey tarafından yerine getirilmesi ve  görevi esnasında olabildiğince daha çok bilinmezimizin bilinir hale getirilmesini ve bunlardan maddi ile manevi olarak faydalanmamızın sağlaması dileğiyle.” Dile getirdiklerimden maalesef akıl almaz izahı mümkün olmayan bir tavırla sonuç alınamadı.   

ELDE OLAN EN KALTELİ UN,ŞEKER VE SU İLE EN İYİ HELVAYI  VALİ AYDOĞDU YAPSIN/TIRSIN 

   Şeklinde dile getirile/getirdiğim ve amiyane tabirle en iyi helvayı yapacak şeker,un ve   su olması nedeniyle süpüre kalitedeki helvanın yapılmasına hiç bir engel olmamasına rağmen gerekli çalışmalar maalesef günümüze kadar yapılmadı. 

   Şimdiye kadar gerekli çalışmayı yapmayanların bunun hesabını yer yüzünde milletimize verecekleri,çeşitli  sebeplerle bu olmasa bile  kulunun tövbesi için cezasını erteleyen Mabudumuz tarafından bu dünyadada ahirettede bunun  mutlaka karşılığının verileceğİ yalın gerçeğiyle şimdiye kadar akıl almaz ve izahıda olmayan bir şekilde yapılmayanın Vali Hamza Aydoğdu ve mesai arkadaşları tarafından yapılması ve yaptırılması,aksinden ise sebep olacak olumsuzluklar nedeniyle fersah,fersah kaçınılması dileğiyle.  

    Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

YAZARLAR