Saffet Çalışkan


GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN NE ZAMAN YARARLANILABİLİR- EMEKLİ SANDIĞI NA TABİ DUL-YETİM AYLIKLARININ KESİLMESİNİ GEREKTİREN HALLER.

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sevgili okuyucularımız, bu hafta  T C Emekli Sandığı kapsamında bağlanan dul ve yetim aylıklarının ne zaman kesileceğini inceleyeceğiz. Ancak  çok gündeme gelen bir konu olan  genel sağlık sigortalılığı ile ilgili bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sağlıktan yararlanmak için kaç gün sigortalı olmak gerekir ?

 Sağlıktan yararlanmak için kaç gün prim gerekir ? İşe başladığınızda, Genel SağlıkSigortası primi ödemeye başladığınızda ya da Bağ-Kur(4/b) lu olduğunuzda sağlıktan yararlanabilmek için son 1 yıl içerisinde en az 30 günlük sigorta prim şartını sağlamanız gerekiyor. İşe giriş tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 30 gün varsa yeni işe
girdiğiniz tarihten itibaren 30 gün beklemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlarsınız. Eğer 30 günü tamamlamış olmanıza rağmen hala sigortadan yararlanamıyorsanız yapmanız gerekenleri izah edelim;

SSK kapsamında 30 günü tamamladınız ama hala sağlık kapalı ise sistem 30 günü görmediği için provizyon vermiyordur. İşvereninize başvurun. SGK’ya hizmetinizi bildirsin. Eğer bildirim için süre varsa ikinci seçenek olarak sigortalı hesap fişi girişi yapsın. Hesap fişi girişi yapıldıktan sonra SGK sistemi 30 günü göreceği için provizyon verecektir.
Eğer bağkur, isteğe bağlı sigorta, ek 5, gss v.s. gibi kapsamlarda 30 günlük süreyi tamamlamış olmanıza rağmen hala sigortadan yararlanamıyorsanız öncelikle bulunduğunuz kapsam haricinde diğer sigorta kapsamlarında Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzun olmadığına emin olun. Yani örneğin GSS borcunuz varken bağkura geçtiyseniz GSS borcunuzu ödemeden bağkurdan yararlanamazsınız. Bağkur borcunuzun tamamını kapatsanız bile provizyon alamazsınız. Bundan emin olduktan yani prim ödediğiniz kapsamdan hariç diğer kapsamlarda borcunuz yoksa bu durumda prim ödemesi yaptığınız kapsamdaki tüm borçlarınızı sıfırladıktan sonra sağlıktan yararlanmanız mümkün olacaktır.

Bu haftaki  diğer konumuza gelelim.
5434 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre Dul ve Yetim Aylığı Bağlananların aylıklarının kesilmesi
ÖNCELİKLE DUL AYLIKLARININ KESİLME NEDENLERİ

Öncelikle,Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma. Yine,Evlenme durumunda bağlanan dul aylığı kesilecektir. Ancak,Harp malulü ile evlenen kadının aylıkları kesilmemektedir. Şunu da ifade edelim.Sonradan evlendiği eşinin ölümü nedeniyle, ikinci eşinden de ölüm aylığına hak kazanan dul eşe, bu aylıklardan tercih ettiği aylığı bağlanmaktadır.

5434 sayılı Kanuna göre dul aylığı bağlananların 5510 sayılı Kanunun 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c statüsünde çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmemektedir. Ancak, çalışılan statüye göre aylık bağlama oranları değişmektedir. Ayrıca çalışmaya başlayanların hangi sigorta kapsamında çalıştığına bakılmaksızın ek 81 inci ve ek 84 üncü madde kapsamında yapılan ek/ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir.
       Kız ve Erkek Yetimin Aylığının Kesilmesini Gerektiren Haller:
Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma Evlenme: Yetim aylığı almakta iken evlenen erkek ve kız yetimin aylıkları kesilmektedir.
Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: 5434 sayılı Kanuna göre yetim aylığı bağlananların 5510 sayılı Kanunun 4/1-a, ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilmemektedir. 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince yetim aylığı alanların 5510 sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde çalışması halinde, yetimin aylığı göreve girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir. Ayrıca çalışmaya başlayanların hangi sigorta kapsamında çalıştığına
bakılmaksızın ek 81 inci ve ek 84 üncü madde kapsamında yapılan ek ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilecektir.
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde (18), ortaöğrenim yapmakta ise (20), yükseköğrenim yapmakta ise (25) yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir. Ayrıca, 25 yaşını doldurmayan erkek yetimin Bir yüksek öğrenimi bitirmesinden sonra ikinci bir yüksek öğrenimde geçen süreleri ile doktora veya ikinci defa yapılan master veyahut lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen süreleri için aylık bağlanmamakta, ödenen aylıklar kesilmektedir. Şunu da belirtelim SGK  YÖK  kayıtları üzerinden yetimlerin öğrencilik durumlarını takip edebilmekte sadece ulaşılamıyan veya özel durumlarda  yetilerden öğrenim belgesi istenmektedir.

       Malul Erkek Yetimin Aylığının Kesilmesini Gerektiren Haller:

Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma,Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: 5434 sayılı Kanuna göre göre
aylık almakta olan malul erkek yetimin 5510 sayılı Kanunun 4/1-c kapsamında çalışması durumunda 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince aylığı kesilmektedir. 5510 sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b kapsamında çalışmaları nedeniyle bağlanan aylıklarının asgari ücretin net tutarından fazla olduğu tespit edilenlerden muhtaç olmadıklarına karar verilenlerin aylıkları  kesilmektedir.
Evlenme: Malul erkek yetimin evlenmesi halinde aylıkları kesilmemektedir.
    Son olarak,   Anne ve Babaya bağlanan Yetim Aylığının Kesilmesini
Gerektiren Haller:


Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma,Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: 5434 sayılı Kanuna göre göre
aylık almakta olan  anne ve babanın 5510 sayılı Kanunun 4/1-c kapsamında çalışması durumunda 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince aylığı kesilmektedir. 5510 sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b kapsamında çalışmaları nedeniyle bağlanan aylıklarının asgari ücretin net tutarından fazla olduğu tespit edilenlerden muhtaç olmadıklarına
karar verilenlerin aylıkları  kesilmektedir.
Evlenme: Aylık almakta iken evlenen babanın aylığı kesilmemektedir. Ancak aylık almakta iken evlenen annenin aylığı evlenme tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir.
Vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanmış olan aylıklar evlenmeleri halinde ise kesilmemektedir. 

 Gelecek hafta buluşmak üzere Dikili deki R. Bağımızdan sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.SGK ile ilgili kişisel surularınız için Aksaray da ki emeklilik ofisimizde  arkadaşlar size yardımcı olacaktır. İrtibat tlf 0 532 541 02 70

YAZARLAR