Saffet Çalışkan


GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEYİ İFADE EDİYOR ? VE YARARLANMA SÜRELERİ.!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sevgili okuyucularımız bu hafta toplumumuzun tüm kesimlerini doğrudan ilgilendiren genel sağlık sigortasından bahsetmek istiyorum. Öncelikle 01.01.2012 tarihinden itibaren ülkemizde dünyada ender bulunan bir genel sağlık sigortası sistemi yürürlüğe girmiştir. Öncelikle ülkemizde igamet eden tüm vatandaşlarımızın tamamı genel sağlık sigortası kapasmına alınmıştır.

 Eğer bir sigortalı çalışması varsa veya bakmakla yükümlü kapsamında ise doğrudan, eğer bu da yoksa gelr testi sonucu ortaya çıkan  maddi durumuna göre ya hiç pirim alınmadan ya da bu gün için yaklaşık 100 TL lik bir GSS primi ile kendisi ve varsa bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu kapsama alınmışlardır.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAVRAMI NEYİ İFADE ETMEKTEDİR?
Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir. Reformdan önce sosyal güvenlik kuruluşları farklı olduğu gibi sigortalılar sadece mensup oldukları sosyal güvenlik kuruluşunun verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Herkesin sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişme imkânı yoktu.

Genel sağlık sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır.
Kanundan önce ülkemizde bazı kesimler sağlık hizmetlerinden yararlanma yönünden sosyal güvenceden yoksun bulunmakta idi. Öte yandan, çeşitli sosyal güvenlik kuruluşlarınca üyelerine çeşitli miktar ve nitelikte sağlık sigortası yardımları yapılmakta ve bu yardımlar arasında norm birliği bulunmamakta idi. Yasa ile norm ve standart birliği
sağlanmıştır. Ülkemizde dağınık yapıda olan ve yararlanma koşulları birbirinden oldukça farklı ve erişimi bütün nüfusa yaygınlaşmamış bulunan sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar uzun yıllar tartışılmış, çözümü için de değişik tarihlerde yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bütün bu gayretlere rağmen tüm nüfus sağlık güvencesi yönünden kapsam ve koruma altına alınamamıştır. Reform ile tüm nüfus kapsam altına alınmıştır.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle; mevcut sigortalılar, gelir/aylık alanlar, hak sahipleri ile bakmakla yükümlü olunan kişiler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır.
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekir.
Bununla beraber; kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar yani Bağ-Kur’lular, Ek-5, Ek-6, Ek-9 (Ev işlerinde 10 günden fazla) ve gelir testi sonucu prim ödeme yükümlüsü olan genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişileri 30 gün prim ödeme şartıyla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte, tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç, 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şarttır.
ÇALIŞANLARIN GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAKLARI
Ayrıca, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bakmakla yükümlü olan kız çocukları, durumlarında değişiklik oluncaya bakmakla yükümlü sıfatı ile sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir. 6111 sayılı Kanunda kız çocukları için değişiklik yapılarak, kız çocuklarının durum değişikliğinden sonra da anne ve babalarından sağlık yardımı almalarına imkan tanınmıştır. Kanun kapsamında zorunlu sigortalı sayılanlar, zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edeceklerdir.

Bunların, zorunlu sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 gün prim gün sayılarının olması durumunda, 10 güne ilave olarak 90 gün, toplamda 100 gün daha bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanırlar.Bilindiği gibi yapılandırma başvurları bu ayın sonunda sona ermekte.Bu hususta SGK  sigortalılara yönelik ve yapılandırma sonucu emekli olabilecek kişilere mahsus olmak üzere Halkbank,Vakıfbank ve Ziraat bankası ile kredi işbirliği protokolü de imzalamıştır.
  Sevgili okuyucularımız Özellikle yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın izinde bulundukları şu günlerde gerek yurtdışı
borçlanmaları veya sağlık  provizyonları gibi konularda olmak üzere Sosyal güvenlikle ilgili soru ve sorunlarınıza Aksaray da bulunan emeklilik ofisimizde yardımcı olunmaktadır.. İrtibat telefonumuz 0 522 541 02 70
 Gelecek hafta başka bir konuda buluşmak  saffetsgk68@gmail.com adresine göndereceğiniz sorulara cevap vermek üzere) hoşca kalın efendim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR