Doç Dr.İbrahim BAYKAN


DÖRT NEDENLE RAMAZAN DAVULUNA KARŞIYIM.

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


1400 yıl önceki ilk Ramazanlarda uyandırma araçlarının olmadığı için; insanlar davullarla uyandırılmış.

Günümüzde insanlarımızın pek çoğu sahura kadar uyanıklar; iftara kadar uykuda. Yani gecesiyle gündüzünü tersine çevirenlerimiz var. Ben bu yüzden illa da davul çalınacaksa gündüz çalınsın da oruç tutanlar uyandırılarak orucu yaşasınlar ve hissetsinler.

Kemoterapi tedavisi aldığı günlerde uyku sorunu yaşayan eşim; kısa da olsa tam uykuya dalacağı anlarda davul sesi ile uyanıp strese girdiği çok anlarımız oldu.

Bir yakınımın tavsiyesi üzerine;davulcuya hatırı sayılır bir peşin bahşiş vermekle anca çözebildim. Bizim sokaktan geçerken artık çok hafif çalıyor.

Dört nedenle Ramazan davuluna karşıyım:

Nasıl mı?

Alın size Dört neden:

1-) Öncelikle insanlarımızın pek çoğu Ramazan’da geceyi gündüze , gündüzü de geceye çeviriyor. Kimse kıvırmasın bunu evlerin ışıklarından ve Altı saat süren gündüz uykularından anlıyoruz,

2-) Davulcuya pek çok kişi para vermek istemiyor. İhale ile alınan bu işin hasılatı da olmayınca davulcu kapıya dayanıyor ve gecenin yarı vaktinde bileğe kuvvet vuruyor davuluna kapı açılmazsa kapıya zarar verdini görüyoruz. İyi de apartmanda hasta mı var, uyku sorunu çeken bebek mi var kimin umurunda?

3-) Bazı uyanık davulcuların ekzozu patlak bir steyşin arabanın bagajına oturarak sokaklarda davul çaldığını ve ekzozun çıkardığı gürültünün davulun sesini bastırdığını görüyoruz,

4-) Yine bazı korsan davulcular Ramazan boyunca sadece iki kez davul çalarak vatandaştan para topladıklarını ve gerçek davulcunun mağdur olduğunu görüyoruz. Gecenin bir yarısında kim gerçek davulcuyu araştırır ki,

Burada tüm vebal ve sorumluluk yerel yönetimlere düşmektedir. Gelenekleri sürdürmek uğruna illa da davul çalınacak diyorlarsa buradan anlara iki tavsiyem var.

Birincisi:

Yukarıdaki dört maddeden oluşan vebal ve sorumluluğu almak istemiyorlarsa bu davul uygulamasına bir son verilsin artık.

İkincisi:

İlla da olsun diyorlarsa; hiyerarşik bir düzen içerisinde; İlk gün Belediye Başkanı, diğer günler sırasıyla yardımcıları, encümen üyeleri, müdürler ve diğer personeller davul çalsın. Yazık günah değil mi bu davulculara?

Bu vesileyle tüm samimi dünya Müslümanlarının Ramazanı mübarek olsun.

Sevgi ve saygılarımla

YAZARLAR