Mustafa Fırat Gül


CUMHURİYETTEN RAHATSIZLIK

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


1919 Mayıs’ında başladı Millî Mücadelemiz. Aslında 1918’de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra Türk Milleti’nin esarete boyun eğmeyeceği kararlığı ile başlamıştır mücadele ama Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 19 Mayıs’ta başladı. Şimdi 100 yıl geçmiş bu şerefli mücadelenin başlangıcı üzerinden.

2019 aklı başında herkesin gururlu olduğu bir yıl. Ama gel gelelim ki şuursuz mu desem cahil mi desem birtakım eşhas bu tarihten de cumhuriyetten de rahatsız.

Rahatsız çünkü Cumhuriyet dönemini hatta “cumhuriyet” kelimesini bile duymak istemiyorlar.

Bir baktım ki sosyal medyada hiç görmediğim bir saçmalık dönüyor.

Güya İbn-i Arabî "Osmanlıdan sonra 100 yıl duraklama olacak ama sonra kurulacak devlet 10 Osmanlı gücünde olacak" demiş.

TDİA’ya (islam Ansiklopedisi) göre Arabî’nin asıl adı “Muhyiddîn Muhammed b. Alî b. Muhammed el-Arabî et-Tâî el-Hâtimî”dir ve 1240'ta vefat etmiştir. Osmanlı ne zaman kuruldu? Yarım asırdan fazla sonra Osmanlı kuruldu.  Cumhuriyete sövebilmek ve Osmanlıyı yüceltmek için Osmanlı kurulmadan 60 yıl evvel vefat etmiş birisinin sözünden kerametler icat etmek de neyin nesidir?

Velev ki Arabî 1340’ta vefat etseydi yine de bu söze sarılmaları komik olacaktı. Niye 100 yıllık duraklama oluyormuş Cumhuriyetimiz.

Nedir bu saçmalık?

Cumhuriyet ile alıp veremedikleri nedir?

Mustafa Kemal Atatürk gibi bir şahsiyeti bazılarının beğenmemesi acaba kimin umurunda?

Cumhuriyet için duraklama diyenler bunu hangi akılla söyleyebiliyor?

Millî Mücadele’nin 100. Yılındayız tekrar edelim. Bugün birazcık öğrenme merakı olan açıp bakar ve öğrenir ki bu ne muhteşem bir mücadeledir.  Görmek istemeyenin gözüne sokacak halimiz yok haliyle ama saygılı olmasını beklemek de hakkımız.

İlle de Cumhuriyet’e, Millî Mücadeleye laf edecekse de karşılığını en az bir fazlasıyla alacağını da bilmeliler.

Haa unutmadan bir şeyi daha ilave edeyim. İstiklal Marşı’nın bazı ifadelerinde ırkçılık kokusu varmış mış mış!.. Yok efendim öyle bir şey. Akif’in ciğerinden, kalbinden, gözünden, gönlünden ve de kaleminden satırları insaflıca ve uyanıkken, at gözlüksüz, kinsiz, garezsiz bir daha okuyun. Irkçılık filan yoktur.

“Sana yok ırkıma yok izmihlâl” ifadesinden ırkçılık çıkmaz ama gün geçtikçe Cumhuriyetin kıymetini anlayanların kararlığının farkına varmaya başlayanların akılları başlarından çıkabilir!

YAZARLAR