Serdar Adem İşler


Araba Alım Satımına Vergi ve Ceza / Diyalektik bakış

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Yetkisi olmadığı halde önüne gelenin araba alıp satması 2. el otomobil fiyatlarının alınamaz boyutlara ulaşmasına yol açmakta. Bu, kabul edilemez bir durumdur. Bundan ekmek kazanmak murat ediliyorsa bilinsin ki bu kirli bir ekmektir. Helal değildir. Doğru hiç değildir. Gerçek alıcı ve satıcının arasına ara kablosu gibi gereksiz yere girenler yüzünden araba fiyatları son zamanlarda alınamaz, alınsa da altından kalkılamaz boyutlara ulaştı. Bu böyle devam edemez, etmemeli. Devlet en kısa zamanda bu konuya müdahale etmeli. Vergiyse vergi, cezaysa ceza…
​Yetkisi olmadığı halde alsatçılığa soyunarak araba fiyatlarını speküle edenler ile gıda fiyatlarını gereksiz yere yükselten aracılar ve hayatı kaosa sürüklemeye çalışan stokçular arasında fark göremiyorum. Bu tür fırsatçı ve kapkaççılar kararlı bir şekilde uygulanacak sert ve tavizsiz tedbirlerle bertaraf edilmelidir. Aksi takdirde vatandaşın geleceğe güveni yerle bir olacaktır. Bu sözün altını özellikle çiziyorum. Bu böyle devam ettiği sürece alım gücü iyice zayıflayan ve gözü açık fırsatçılar tarafından ezildiğini fark eden vatandaşın inançları erozyona uğrayacak, güveni belki bir daha telafi edilemeyecek derecede sarsılacaktır.
​Bu sebeple elinde düzeltme yetki ve kudreti olanlar olmayanlarla aynı hamasi kelimeleri kullanmak, aynı afaki söylemleri kullanmak yerine gereğini yapmak zorundadırlar. Bu konuda geçen her saniye ülkemizin geleceği için olumsuz ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olabilir. Buna kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum.
​Müdahaleye sıfır araçlardan başlanabilir. Sıfır araçlar akıllara zarar ÖTV vergileri yüzünden yanına yaklaşılır gibi değil. En azından ilk etapta yüzde onluk bir indirime gidilebilir. Bu uygulamanın sebep olacağı gelir zafiyeti ikinci el otomobil alım satımına getirilecek vergi ve cezalarla fazlasıyla telafi edilebilir.
​Her ne şekilde olursa olsun 2. el otomobil alım satımına binde birlik vergi getirilmelidir. Alım satım yetkisiyle yapılan bütün otomobil satışlarına yüzde beşlik vergi getirilmeli. Alım satım yetkisi olmadığı halde bir ay içinde ikinci salım satımı gerçekleştirenlerden yüzde beş vergi alınmalı. Yetkisi olmadığı halde yıl içinde alım satım sınırı iki otomobil ile sınırlandırılmalı. Aile fertleri üzerine yapılan alım satımlar aile reisi yapmış şeklinde değerlendirilmelidir. Yetkisi olmadığı halde alım satım yapanlara yüzde on vergi tahakkuk ettirilerek cezalandırılmalı. İkinci iş yapması yasak olduğu halde yapanlara ayrıca disiplin işlemi başlatılmalı.
​Otomobil fiyatlarındaki dalgalanma neredeyse bir yılı bulduğu halde müdahale edilmemesi insanımızı rahatsız eden şüphelerle karşı karşıya bırakmaktadır. Yetkililerin kayıtsız kalışları kabul edilir değildir. En kısa zamanda ekonomik spekülasyon yaratan utanmaz arlanmaz fırsatçılara hadleri bildirilmeli. Bu konuda taviz ve müsamaha gibi bir seçeneğimizin olmadığı asla unutulmamalıdır.
​En kısa zamanda müdahale bekliyoruz.
En kısa zamanda.

YAZARLAR