Doç Dr.İbrahim BAYKAN


AMAN HASAN DAĞI UYANMASIN

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


“Yıllar önce bu yazımla yetkilileri uyarmıştım. Son yapılan bir bilimsel araştırma bu haklılığımı ortaya koydu. Bu yüzden yetkililere; hatırlatma amaçlı tekrar yayınlıyorum.”

Hasan Dağı; 3268 metre yüksekliğinde ve 7626 km. kare'lik yüz ölçümüyle, yanmış ve sönmüş volkanik bir dağımızdır. İzlanda’daki son yanan yanardağ ve Almanların bir araştırması bizim Hasan Dağını aklıma getirdi.
Üşenmedim; dünyada tüm yanardağları araştırdım. Bu arada Almanya'da yaşayan bir yakınımızın Alman TV'sinde izlediği ve bana anlattığı bir yanardağlar belgeseli de doğrusu bu konuya eğilmemi tetikledi. Belgeselde bizim Hasan Dağ'ının da konu edildiği bu yanardağlarda araştırmaların yapıldığı; Şu an için bir risk düzeyinde olmasa da Hasan Dağının da atmosfere gaz yaydığı anlatılmış. Hatta bu gazların insan sağlığını olumsuz etkilediği de bu programda işlenmiş.
Keşke zengin bütçeli ve gelişmiş teknolojilere sahip bir ülke olsaydık da bu tür çalışmaları biz de sıklıkça yapmış olsaydık. Maalesef bu tür yanardağlar uzunca bir uykudan sonra uyanıyor ve çevresine çok kötü zararlar veriyor. Kosta Rika’da 1866 yılına kadar uyuyan Turrialba yanmış ve çevresine epey zararlar vermişti. Son olarak İzlanda daki yanan yanardağ dünyanın dengesini bozdu. Amerika’daki Yellow Stone (Sarı taş) yanardağının yanması halinde Dünya ikliminin değişeceği söyleniyor. 

Nasıl ki; deprem, fırtına , hortum vb. tabi afetlerin oluşumları önlenemiyorsa; yanardağların da yanmaları önlenemez. Ama önlem almak da biz insanların görevidir. Hasan Dağımız için benim aklıma gelen ilk önerileri  şöyle vermek istiyorum:
Günümüz itibariyle gaz sızdırma hali ne durumdadır? Modern ölçüm cihazlarına sahip olamayabiliriz. Sahip olan ülke ve uluslararası kurumlardan ve çevreci kuruluşlardan destek talep edilebilir. Madem elin gavuru  buralara kadar  gelip araştırmış; en azından o kadarını biz de yapalım.
      
Üniversitelerden bu konuda destek istenebilir. Onların yönlendirmesiyle bir proje bazında ele alınabilir. Hatta üniversitelerin ilgili bölümlerinde Doktora tezi olarak da verilebilir.
     
Hasan dağımızın yakınına yerleşim bölgelerinin oluşturulmamasına dikkat edilmelidir. Bu nüfus artışı ve yerleşimi ile korkarım Hasan Dağı Kurtuluş ve Laleli mahallelerinin ortasında kale gibi kalacak. Ben bu konuya bir vatandaş ve bir Aksaraylı olarak dikkat çekmek istedim gerisi sorumlu yöneticilerin.

Sevgi ve Saygılarımla

YAZARLAR