İsa DOĞAN


Aksaray Spor Tarihi

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi


 

 Öncelikle yaşadığımız Şehrin tarihi ile ilgili küçük bir hatırlatma yaparak bu güzel şehrin ne denli büyük bir tarihe sahip olduğunu bir kaç cümle ile anlatacağım..

Aksaray, M.Ö. 8. bin yıla kadar uzanan tarihi, günümüze kadar hüküm süren çeşitli medeniyetlere ait kültürel varlıkları, tabii güzellikleri ve ticari bir merkez olması dolayısıyla hiçbir dönemde önemini yitirmemiştir. Kapadokya´nın kapısı konumundaki Aksaray, kültürel varlıkları yanında doğal zenginlikleri ile de Orta Anadolu Bölgesi´nde, tarihi
İpek Yolu´nun da önemli merkezlerinden birisi olmuştur..

Aksaray,Hıristiyanlığın ilk yıllarında önemli bir din merkezi olmuş, pek çok kilise eski zamanlardan bu günümüze kadar ulaşmıştır..Aşıklıhöyük, M.Ö. 8 binlere uzanan tarihi ve en eski ilk köy yerleşimlerinden ve dünyada bilinen ilk beyin ameliyatının gerçeklestiği bir yer olması nedeniyle de Aksaray´ın muhteşem bir tarihe sahip bir şehir olduğunu görüyoruz..

1989 yılında Vilayet olma statüsünü yeniden kazanan Aksaray´ın merkez nüfusu 2017 yılı verilerine göre ilçe ve köyleri ile birlikte 402.404,Merkez nüfusu ise 289.778´dir...

Gelelim bu muhteşem tarihe sahip ev sahipliği yapan Aksaray´ın Futbol tarihine..

1984 - 1985 Futbol Sezonunda 3. Lige katılan Aksarayspor, profesyonel futbolda
nihayet 2002 - 2003 sezonunda tarihi bir başarıya imza atarak, ligi şampiyon tamamlamış ve 2. lige adını yazdırmıştır..

Böylelikle neredeyse 20 yıllık 2. lig özlemi bitmiş, Aksarayspor tarihinde yeni bir çağ başlamıştır. Ancak, 2. lige merhaba diyen Aksarayspor´un başarılı başkanı Başkan Süleyman Baydilli, kongre kararı alarak yönetimi ile birlikte görevi bıraktığını açıklamıştır..

2. ligin yeni takımı Aksarayspor´da yapılan yeni bir kongre ile Yaşar Özçifçi göreve gelmiş ve siyah beyazlı ekibin 2. ligdeki ilk başkanı olmuştur..

Kulübün bir türlü kurumsallaşamaması, idarecilerin kulüpten desteğini çekmesi ve şehrin ilgisizliği Siyah beyazlı ekibimizi içler acısı duruma düşürmüş ve 2008-2009 yıllarına gelindiğinde maalesef Aksaray Spor 3.ligden düşerek kulübün kapısına kilit vurulmuştur...

Neredeyse 25 yıllık profosyonel Futbol geçmişi olan bir ilde hiç bir şekilde Kurumsal bir yapıya ve Futbol kültürüne sahip olunamamıştır..

Bu geçen zaman içerisinde hatırı sayılı liglerde oynayan ne Aksaraylı bir futbolcu nede Aksaraylı bir teknik adam yetiştirilememiştir..

Buna bağlı olarak hep dışarıdan transfer edilen futbolcu ve hocalara ihtiyaç hasıl olmuş onlarda maalesef bir eser bırakmadan koskoca bir il takımının yok olmasına vesile olmuşlardır..

Aksaray için 2010 yılında başlayan BAL ligi serüveni 2013 yılına gelindiğinde 68 Yeni Aksaray Spor adı altında Başkan Ali KARAKUŞ ve arkadaşlarının üstün gayret ve fedakarlıkları neticesinde Şehir idarecilerinin desteğini almadan sadece halkın bir parça desteği ve kendi öz imkanlarıyla BAL liginden tekrar 3.lige çıkma heyecanı yaşamış lakin bu heyecan kısa bir süre devam ettikten sonra tekrar maddi imkansızlıklar içerisinde mücadele etmekten yorulan başkan Ali KARAKUŞ takımı İstanbul´dan gelen iş adamı Kenan Cumhur´a takımı devrederek Aksaray´ı yine makus talihine terketmek zorunda kalmıştır..

Başkan Kenan Cumhur ise getirmiş olduğu teknik ekibi ile birlikte yeni bir sistem kurarak takımı Süper Lige kadar çıkartacağını söylese de maalesef Aksaray şehri ile bütünleşemediği için yalnız ve yabancı bir başkan sıfatıyla yanlış yönetimler,içten ve dıştan müdahaleler sonucu teknik adam tercihleriyle tekrar Ligden düşerek Aksaray yine BAL ligine mahkum olmuştur..
Aynı yıl Statü gereği BAL liginde Aksaray ilimiz, Aksaray 1989 spor kulübünün de lige katılmasıyla birlikte 2015-2016 sezonunda iki takımlı bir temsil hakkı kazanmıştır..

Ama şehir içerisinde yaşanması gereken tatlı rekabet medyanın taraflı yönlendirme çabalarıyla ve Şehir idarecilerinin akıl almaz ilgisizliği sonucu her iki takımda ligden düşerek şehrin temsil hakkını Aksaray Belediye Spor´a bırakmışlardır..

68 Yeni Aksaray şampiyonluğa oynadığı bu dönemde bizimde başında bulunduğumuz teknik ekip son 6 hafta kala rakip Sarayönü Sporla puanlar 35- 35 eşit devam ederken kendi istekleriyle istifa ederek takımı yeni teknik ekibe bırakarak takımın şampiyonluk yolunda daha fazla yara almasının önüne geçmek istemişlerdir..

Ancak yeni getirilen hocaya rağmen maalesef takım kötü sonuçlar alarak ligi 4.sırada tamamlamış ve statü gereği de bugün Aksaray´ı BAL liginde temsil eden Aksaray Belediye Spor baraj maçında 68 Yeni Aksaray Sporu penaltı atışlarında eleyerek BAL liginde kendi kurum adıyla 3 yıldır temsil etme hakkını kazanmış ve halende temsil hakkını elinde bulundurmaktadır..

Buraya kadar yazdıklarım Aksaray´ın Futbol tarihinde yaşadıklarının detaylarının kısaca bir özetidir..

Yarın ki yazımda ise biraz daha detaylara inerek Aksaray Futbolu´nun içinde bulunmuş olduğu sorunları ve çözümleri yazacağım...

Elbette yazdıklarımın bir çok çevre tarafından okunduğunu biliyorum..Ve bu çevrelerin benimle ilgili "şimdi de gazeteciliğe mi soyundun İsa Hoca " dediklerini duyar gibi oluyorum..

Ama o arkadaşlara sadece şunu söylüyor ve soruyorum...Birlikte yaşadığımız ve nefes aldığımız gök kubbe altında nereye kadar iç çekişmeler,menfaat ve hırslarımızla yaşayacağız...?

İlimizin makus BAL ligi talihini değiştirip ne zaman istikrarlı bir kurumsal kulüp yapısına ve diğer illere örnek teşkil edecek Profosyonel liglerde bir Spor Kültürüne sahip İl olacağız...?

Ne zaman bu güzel şehir tüm kurumları ve değerli şahsiyetleri ile birlikte tüm iç çekişme ve kişisel hırslarını bir kenara bırakarak siyasi çıkar ve menfaatlerin dışında birlik ve beraberlik içerisinde modern ve hoş görülü güzel insanların yaşadığı,üst düzey bir şehir niteliği kazanacak...? Ne zaman...??? Ne zaman...???....Saygılarımla....

YAZARLAR