Saffet Çalışkan


2022 YILI ASGARİ EMEKLİ AYLIKLARI SGK VE GSS PRİM TUTARLARI İLE İŞ KAZALARI BİLDİRİM SÜRELERİ

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber


Sevgili okuyucularımız bu haftaki konumuza geçmeden önce Ocak 2022 den geçerli bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
En düşük emekli aylığı 1.500.-TL den 2.500.-TL ye yükseltildi.Ancak burada şunu belirtelim ki; bu dosya bazında geçerlidir.Yani aynı dosyadan birden fazla aylık alan dul ve yetimlerin toplam aylıkları tutarı için böyle olacaktır.Bir de kısmi aylık alanlar bu kapsamın dışındadır.Bu konuda üç farklı örnek verelim.
Ocak 2022 den geçerli olmak üzere artık,
2.000.TL aylık alanlar....2.510.TL alacaklar
2.800.TL ayluk alanlar...3.513.-TL alacaklar.
3.000TL aylık alanlar......3.764.TL alacaklar.
Yine işcilerimiz için,2022 Ocak ayından geçerli olmak üzere; aylık brüt asgari ücret 5.004.00 TL-Azami ücret ise 37.530.TL olmuştur.
Yeni SGK primleri ise,4/a kapsamında çalışan bir işcinin asgari SGK prim tutarı 1.876.50 TL, azami tutarı ise 14.073.75 TL dir. Bir de SGK kapsamında çalışmıyanların ve yakınlarınca bakmakla yükümlü olmayanların ödeyecekleri GSS prim tutarından bahsedelim. TC vatandaşları için 150.12 TL, Yabancılar için 1.200.96 TL,yabancı öğrenciler için de 2009.16 TL olmuştur.Bağ-Kur lu sigortalılarımızdan esnaf Bağ-Kur primi asgari 1.276.18.TL olup 5 puan indirim kapsamında olanlar için ise 1.476.18 TL olmuştur.
Bu tür geneli ilgilendiren kısa ve önemli bilgileri önümüzdeki hafta yine yazımızın başında satır başları ile sizlerle paylaşacağız inşallah. Gelelim bu haftaki konumuz olan iş kazalarında iş verenlerimizin bildirim süreleri ve bunlara uyulmaması halinde 2022 rakamları ile uygulanacak iş kazası bildirim ceza tutarlarına. İş kazası bildirmeme cezası 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği uygulanmaktadır. İşyerinde ya da işyeri sınırlarında, servis ile işe geliş gidiş esnasında v.s. gibi mesai saatleri içerisinde meydana gelen olay Kanunen iş kazası olarak tanımlanmaktadır. İş kazası bildiriminin SGK 5510 Sayılı Kanunu’na göre belirlenen sürede SGK’ya elektronik ortamda bildirim zorunluluğu
bulunmaktadır. İş kazası bildirim süresi içerisinde bildirim yapmayan işverenlere işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı esas alınarak SGK tarafından idari para cezası uygulanmaktadır. İşverenlerimizi yakından ilgilendiren Sgk iş kazası bildirimi ile ilgili bildirimi nasıl yapılacağı konusunda bilgi vermeye çalışacağız.

İş kazası bildirim süresi 2022

İş kazasının bildirim süresi iş kazasının oluş tarihinden itibaren 3 iş günüdür. İş kazasının resmi tatile ya da bayram tatiline denk gelmesi halinde iş kazası bildirimi süresi takip eden ilk iş gününden başlar. Bu bildirim aynı zamanda Ek 5 tarım sigortalıları ve Ek 9 ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için de geçerlidir. Ek 5 tarım sigortalılarının iş kazası bildirimlerinin kendileri ya da işverenleri tarafından başvuru formu ile SGK’ya yapılması gerekmektedir.
Ayrıca iş kazasının işveren tarafından derhal kolluk kuvvetlerine ( jandarma, polis) bildirilmesi gerekmektedir.
Süresini geçirmeden bildirim yapmak için hemen iş kazası bildirimi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


İş kazası kolluk kuvvetlerine bildirim zorunluluğu 2022

İş kazası olur olmaz işveren ya da işveren vekili tarafından derhal kolluk kuvvetlerine yani jandarma ve ya polise bildirim zorunluluğu vardır. İş kazası kolluk kuvvetlerine bildirim süresi içerisinde iş kazasının bildirilmemesi halinde işyeri hakkında cezai müeyyide uygulanabilir.


Bağkurluların iş kazası bildirim süresi 2022
Bağkur kapsamında iseniz iş kazası geçirmeniz halinde; Kazanın olduğu tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde olmak koşulu ile iş kazası bildirimine engel durumun ortadan kalmasını takip eden günden itibaren 3 iş günü içerisinde bildirim yapılması gerekmektedir. Bildirim normalde elektronik ortamda yapılmalıdır. Eğer bildirimi elektronik ortamda yapamazsanız iş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu ile SGK’ya bildirim yapabilirsiniz.
İş kazası geç bildirim cezası 2022
Bildirimin geç yapılması halinde işverenlere çalışan sayısı ve işyerinin tehlike sınıfı esas alınarak iş kazası cezası uygulanmakta. Ayrıca iş kazası sonucu rapor alan çalışan varsa rapor başlangıç tarihinden iş kazası bildirim tarihine kadar olan geçici iş göremezlik ödemeleri de faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.Uygulanacak iş kazası bildirimi geç yapılması cezası her yıl ilgili Bakanlık tarafından belirlenmekte ve yayımlanmakta. 2022 yılı için geç bildirim halinde tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre uygulanan idari para cezaları aşağıdaki gibidir. Ayrıca bulunduğunuz yıl içerisinde uygulanacak güncel geç iş kazası bildirimi cezası tutarlarına www.csgb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde sigortalı başına idari para cezası tutarı; 6.385,00 TL.
10’dan az çalışanı olan tehlikeli işyerlerinde sigortalı başına idari para cezası tutarı; 7.981,00 TL.
10’dan az çalışanı olan çok tehlikeli işyerlerinde sigortalı başına idari para cezası tutarı;9.577,00 TL.
10-49 arasında çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sigortalı başına ceza tutarı: 6.385,00 TL.
10-49 arasında çalışanı olup tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sigortalı başına ceza tutarı: 9.577,00 TL.
10-49 arasında çalışanı olup çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sigortalı başına ceza tutarı: 12.770,00 TL.
50’den fazla çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sigortalı başına ceza tutarı: 9.577,00 TL.
50’den fazla çalışanı olup çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sigortalı başına ceza tutarı: 12.770,00 TL.
Sevgili okuyucularımız sizlere bu yazılarımızı gönderdiğimiz ve pandemi döneminde kaldığımız Dikili deki Reyhan bağımızdan hepinize sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

Aksaray daki emeklilik ofisimizin irtibat telefonu 0 532 542 02 70 . Gelecek hafta yeni bir konuda buluşmak üzere hoşca kalın efendim.

YAZARLAR