Saratlı Tarihi

Saratlı Tarihi

Aksaray salihler şehri Haberleri / Aksaray salihler şehri gazetesi

 

     Saratlı kasabası; Aksaray ili, Gülağaç ilçesine bağlıdır ve Aksaray-Nevşehir karayolunun 3 km içerisinde konumlanmıştır.

Kasabada ilk yerleşim M.Ö ki dönemlerde geliştiği sanılmaktadır. İlk yerleşik hayata Romalılar döneminde geçildiği tahmin edilmektedir. Kasabada çok sayıda bulunan, fakat bu güne kadar turizme açılmamış mağaraların, yine Romalılar döneminde geliştiği ve barınak olarak kullanıldığı bilinmektedir. Romalıların, özellikle bu alanları barınak olarak seçmelerin nedeni; coğrafi yapının uygun olması o tarihlerde aşiret ve kabilelerin, iklim ve geçim nedeni ile yer değiştirmek zorunda kalmaları, bu yer değişimleri sırasında gerçekleşen saldırılara karşı kendilerini korumalar ve varlıklarını sürdürebilmesidir. Zamanla ev olarak kullanılan bu mağaralardan insanlar yavaş yavaş çevrelerdeki düzlük alanlarda konutlar yaparak daha kullanışlı ve düzenli bir yerleşik hayata geçmişlerdir. Sonraları bu alanlara oba, aşiret ve insanların gelmesiyle nüfus yükselmiştir.

Saratlı kasabası adını bir rivayete göre; köye ilk yerleşen kişiden almıştır. Bu kişinin bir sarı atı varmış ve çevrede yaşayanlar sarı atlı geldi, sarı atlı gitti derlermiş. O günlerden sonra kasabanın adı Sarı Atlı olarak kalmış ve günümüzde de Saratlı olarak kayıtlara geçmiştir. Saratlı Kasabası, günümüzde geniş düz bir alana kurulmuştur. Kasabada halen geleneksel konut dokusu mevcuttur. Yaygın olarak kullanılan inşaat malzemesi taştır.

 

 



Anahtar Kelimeler: Saratlı Tarihi

HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR