AKSARAYLI DOKTOR KÜRŞAT ÖZKÖK COVİD 19 UN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ.!

AKSARAYLI DOKTOR KÜRŞAT ÖZKÖK  COVİD 19 UN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ.!

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber

Aksarayın sevilen ve efendiliği ile tanınan ve Aslen Aksaraylı olan Dr.Kürşat ÖZKÖK son dönemlerde Dünyada hayatı altüst eden  Covid 19 un etkileri hakkında bilgi verdi.

COVİD-19 VE SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

Tüm dünyayı etkisi altına almış olan SARS-CoV 2 etkeni, 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir küresel salgın olarak nitelendirildiği açıklanmıştır.

 Bu durumla birlikte salgının görüldüğü ülke yönetimleri salgının yayılma hızını önlemek için birçok önlemi hayata geçirmiştir. En çok ölüm oranına sahip 65 yaş üstü yaşlılar ve bulaşma hızının en etkin faktörlerinden biri olarak görülen çocuklar uygulamaya alınan karantina önlemleriyle birlikte evde karantinaya alınmıştır. Bulaşma riskini önlemek ve ölüm oranlarını kontrol altına almak için uygulanan evde karantina tedbirleri kapsamında Covid-19 ile hayatımızda meydana gelen hareketsizlikle beraber yaşlılar ve çocukların karantina sürecinde sağlık açısından birçok rahatsızlığın ortaya çıkabileceği gözlemlenmiştir. Bu süreçte egzersiz ve hareket ihtiyacının önemi artmıştır.

Hareketsizliğin insan vücudunda hücresel düzeyden genel olarak tüm vücut sistemlerine kadar yayılan olumsuz etkileri kas-iskelet sistemi, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, genitoüriner sistem, gastrointestinal sistem, metabolik ve endokrin sistem, bağışıklık sistemi ile bilişsel ve davranışsal fonksiyonlar üzerinde görülür.                 

Doğal olarak bu süreçte egzersiz ve hareket her yönüyle ön plana çıkmıştır.

Peki egzersizin ne gibi faydaları vardır?

1-Büyüme sürecini sağlıklı bir şekilde geçirilmesine ve kemik gelişimine yardımcı olur.

2. Kalp hızının düşük seviyede ve kilonun kontrol altında tutulmasında önemlidir.

3. Kardiyovasküler sağlığın yükseltilmesinde önemlidir.

Tüm yaş grupları dahil olmak üzere özellikle yaşlılarda egzersiz sağlığın korunması ve süregelen rahatsızlıkların gelişiminin önüne geçebilmek için en önemli etkenlerden biridir.

Ev karantinası sürecinde yaşlılar ve çocuklar dahil birçok kişi hareketsiz kalacağı ve fiziksel etkinlik sürelerinin düşük olacağı bir yaşam biçimine maruz kalmışlardır. Bu durum yaşlıların mevcut sağlık durumlarını korumada ciddi zorluklar çıkarmış ve yeni sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Yaşlılarda egzersiz eksikliğinin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarının yanı sıra zihinsel açıdan da bir takım sağlık problemleri gözlenebilir. Tüm bunlara ek olarak yaşlıların harekete bağlı becerilerindeki kayıplar nedeni ile düşme yaralanma.ev kazaları gibi birçok ciddi sakatlıklar yaşanmasıda maalesef kaçınılmaz olmuştur.

Tüm Dünyada Covid-19 salgın riskinin kontrol altında tutulması ve bulaştırma riskini azaltmak için sosyal hayatı kısıtlamaya yönelik her alanda birçok tedbir uygulamaktadır. Uygulanan tedbirler neticesinde küresel salgının yavaş yavaş kontrol altına alınması ile salgın öncesi yaşam tarzı ve normal hayat biçimine kademeli olarak geçilmesi tedbirlerin gevşetilerek yaşam tarzına uygulanacak yeni kurallar çerçevesinde eskiden yaşanılan hayat tarzına benzemeyen her alanda tedbirlerle dolu yeni bir yaşam tarzı ortaya çıkmıştır.

 Spor ve egzersizin gerçekleştirildiği alanlarda da alınmış olan birden fazla tedbir bulunmaktadır. Temel amacı salgının yayılma hızını kontrol altında tutarak normal yaşam biçimine geçiş için uygulanan tedbirleri spor konusu tarafından bakıldığında yürüme ve açık alanlarda, spor salonları ve spor merkezlerinde uyulması gereken tedbirler olarak sınıflandırabilmek mümkündür.Kademeli olarak yaşanacak normalleşmede bu tip kapalı alanlarda bulunma ve spor konusunda dikkatli olunmalı.uzun süre aynı ortamda kalınmamalıdır.Hijyenik şartlar ve kişi sayısıda yapılan sporla beraber önemlidir.

Salgın sonrası yaşam tarzının daha sağlıklı ve uzun olabilmesi için egzersiz ve egzersiz alanlarından uzak kaldığımız sürede ev ortamında olsa dahi hareketsiz kalınmamalıdır. Spor yapacak olan kişilerin kapalı bir alandan önce açık alanları ve açık spor mekânlarını tercih etmelidir. Kapalı ve yeterince havalandırılmamış ortamlardan uzak durarak vücudun oksijen ihtiyacı giderilmelidir.

Eğer ev gibi kapalı ortamlarda egzersiz yapılacak ise egzersiz çalışmasının yapılacağı alan sıklıkla havalandırılmalıdır. Kısıtlamalar kapsamında evde bulunulan dönemlerde aerobik, kuvvetlendirme, germe, denge ve koordinasyon, yürüme ve adımlama, pilates vs. gibi egzersizlerle hareketlilik sağlanmalıdır.

Kısıtlamaların azaltıldığı ve yeni normal hayata dönüş tedbirleriyle birlikte mümkünse açık havada kişiye uygun olacak şekilde sağlık koşulları el verdiğince orta şiddetli egzersizler yapılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve Covid-19’e karşı bir savunma sistemi oluşturmak için düzenli ve orta şiddette egzersiz yapılmalıdır. Egzersizler yapılırken bireysel farkındalıklar göz önünde bulunulmalıdır. Spor bilimciler ve doktorların tavsiyeleri göz önüne alınarak egzersiz planlaması yapılmalıdır.Hepimiz bu tarz hastalıklardan korunması ve pandemiden biran önce kurtulmamız dileği ile.sağlıcakla kalın.

Dr.Mustafa Kürşat ÖZKÖK



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR