AKSARAY ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE EKSOZ EMİSYON CİHAZI TANITILDI.

AKSARAY ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE EKSOZ EMİSYON CİHAZI TANITILDI.

Aksaray haberleri, Salihler şehri gazetesi, Aksaray haber

Günümüzde ülke genelinde ve Aksarayda araç fazlalığı dikkat çekiyor.Özellikle nüfusa orantılandığı zaman Aksaraydaki araç sayısı çoğu vilayetten fazla gözüküyor.Dolayısıyla araçların eksozundan çevreye dumanlar yayılıyor.Tabiki bu dumanların belirli bir oran dahilinde ve çevreye zarar vermemesi gerekiyor.Eksoz emisyonu ise araçlardan çevreye yayılan ve yakıtın yanmasıyla oluşan kimyasalların yarattığı hava kirliliğini tanımlamak için kullanılan terimdir. Yani otomobiller, birçok kimyasalı gaz ve katı parçacıklar halinde egzoz yolu ile havaya atıyor. Çevreyi kirletmeme  adına belirlenen  oranlar dahilinde olan araçlara bandrol veriliyor. Oranların dışında kalan araçlar ise tekrar ayar yaptırdıktan sonra emisyon yaptırabiliyor.Özellikle araç muayenelerine eksoz emisyon kartı olmadan araçlar alınmıyor.

Ülkemizde faaliyet gösteren ve ekspertiz konusunda uzman olan pilot garaj firmasına  ait olan technoboss isimli eksoz emisyon cihazı konusunda yetenekli 2 görevli öğretmen tarafından tanıtıldı. Aksarayda 8 adet firma eksoz emisyon pulu veriyor. Toplantıda ,cihaza ait olan  2 adet probun nasıl kullanıldığı ve 2 adet kamera ile aracın resimlerinin uygun şekilde çekilerek nasıl bilgisayara yüklenildiği ve powerbosst marka monitorda yapılan işlemler anlatıldı. Araçların eksoz emisyon ölçüm cihazının sistemine giriş ve marka-modelden aracın ruhsat bilgilerinin işlenişi ve kalibrasyondan ,ölçüm aralıklarına kadar öğretmenlere tanıtıldı.Tanıtımı görevli öğretmenlerden Vedat Tepehan yaparken,motorlu araçlar teknolojisi alan şefi Nihat Karakuşta kendisine eşlik ederek firma ve cihazın özellikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.Cihazın tanıtımı 3 araç üzerinde uygulamalı olarak yapıldı. (Ford c-max,megane ve clio symbol ), egzoz gazı emisyon ölçüm cihazı, egzoz gaz emisyonu ve duman değerlerinin ölçümü için kullanılıyor. Benzinli ve Lpg li araçlar ile Diesel araçların öncelikle ruhsat bilgileri giriliyor.Uygulamalar, bakanlığın ön gördüğü alan şartlarına uygun olarak gerçekleştirildi.Ölçüm cihazının probu egzoz borusuna yerleştirilerek motor çalışma sıcaklığına geldikten sonra, yakıtların egzoz gazları ve duman ölçüm cihazı ile duman koyuluğu analiz edilerek cihazın okuduğu CO, HC, CO2, NOX, lambda,O2 ve duman değerleri belirleniyor.Benzin ve lpg li araçlarda ,relanti dışında  2250-2500 d/dk gaza basılarak değerler tespit edilip kaydediliyor,diesel araçlarda ise 3500 d/dk da değerler tespit ediliyor ve kaydediliyor, yine cihaz üzerine sonradan ekleyebileceğimiz bir yazıcı ile çıktı şeklinde alınabiliyor ve müşterilere verilebiliyor.Araçların eksoz muayenesi 90 TL ye  yapılıyor.Aksarayda 8 adet bulunan eksoz emisyonu pul verme firması,nufus arttıkça yeni firmalara ihtiyaç duyuyor.

Bilgilendirme toplantısında Bakanlık tarafından  özellikle istenen önemli stratejik konularada değinelerek toplantıya son verildi.Toplantıya katılan öğretmenler eğitmenlere teşekkür ettiler.



HEKİMLER ACİL İŞLEMLER DIŞINDA İŞ BIRAKTI.!

HEKİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KÜRŞAT ÖZKÖKTEN HAYATINI KAYBEDEN MESAİ ARKADAŞLARI AÇIKLAMASI.!

HELVADEREDE İÇİN EN UYGUN ADAY ARİF BAŞKAN!

HELVADERE EMİN ELLERDE .!

HELVADEREDE SEVİLEN BAŞKAN!

HELVADEREDE YETENEKLİ FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ

AKSARAYDA EFSANE TAŞIMACILIK UYGUN FİYATLARIYLA GÖZ DOLDURUYOR.!

AKSARAY 'DA BİR İLK.BÜYÜK BAŞARI.!

BAŞARILI OKULA HİBE!

BAŞARILI ÖĞRENCİLER AKSARAY'A KATMADEĞER SAĞLAMAK İSTİYORLAR!

“ MEVSİMSEL GEÇİŞLERDE SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ.”

AKSARAYDA BAŞARILI OKUL

AKSARAY ŞEHİT VE GAZİLER DERNEĞİ OLAĞAN SEÇİMİNİ YAPTI

AKSARAYDA BİLİM FUARINDA ŞEHİT YAVUZ ÇOBAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖN PLANA ÇIKTI.!

56 YIL AKSARAY’IN AYAKLARINA PRANGA VURULAN GÜN “1 HAZİRAN”

YAZARLAR